Поредна акция в столицата призовава шофьорите да не паркират неправомерно върху паркоместата, предназначени за хора с увреждания.

Надуваем автомобил от зелени балони бе поставен върху импровизирано паркомясто на площада пред храм „Света Неделя". В рамките на деня гражданите ще могат да оставят сини бележки с послания към шофьорите, дръзващи да нарушават правилата.

Това е втората инициатива в рамките на проекта „Не увреждай правилата" на фондация „Интелдей" и Центъра за независим живот.

Проектният координатор от фондация „Интелдей" Катя Благоева обясни пред News.bg, че кампанията е насочена към съзнанието на хората и разясняване на правилата за паркиране на местата за хора с увреждания. Целта е да се повиши чувствителността и обществената нетърпимост към нарушителите.

Организаторите ще раздават листовки на минувачите, които указват, че е еднакво непочтено да ползваш синьото картонче за преференциално паркиране, ако нямаш увреждане, както и да си преотстъпиш синьото картонче на някой друг.
"Надявам се, че не само атрактивният вид на колата привлича младите хора", заяви Благоева.

Кампанията им продължава вече осем месеца, включително и във "Фейсбук", където хора от цялата страна качват снимки на нарушителите. Според Благоева увеличаващият се брой постове в социалната мрежа показва, че се засилва обществената нетърпимост.
Ако надуваемият автомобил няма да издържи твърде дълго поради обективни причини, то Катя Благоева се надява посланията им да издържат във времето.

През септември предвиждат да проведат и друга акция, която ще бъде насочена към учениците, които са бъдещите шофьори. Чрез по-добро познаване на правилата и тяхното осъзнаване се стига и до спазването им, убедена е тя.

Градската среда е безкрайно недостъпна, независимо какво ни убеждават от общината, изтъкна на свой ред Нина Жишева от Центъра за независим живот. Самата тя, която също е в инвалидна количка, посочи, че местата за хора с увреждания непрекъснато са заети от такива, които имат синьо талонче, но нямат увреждания.

Проблемът според нея не се свежда само до това, че нарушителите ще спестят 2 лв. за паркиране, тъй като в големите вериги магазини на паркингите, дори да има свободно място, шофьорите пак си позволяват да паркират на местата за инвалиди.

Жишева изтъкна, че в наредбата за издаване на картоните за преференциално паркиране изрично пише, че ако някой е спрял неправомерно с такава карта, следва тя да му се отнеме. По тази причина тя е на мнение, че контролът и наказанията са важни за справянето с проблема.

Нина Жишева призна, че се случва да прави забележки на нарушителите, а в замяна и отвръщали агресивно. Все пак някои си изместват колите, но не липсват и случаи, при които започват да куцат, преструвайки се, че имат някакво увреждане.
В заключение Нина Жишева отправи към нарушителите посланието: „Не си струва да зарежеш собствената си почтеност на пътя".