По повод Международния ден на хората с епилепсия на 8 февруари, Асоциацията на родители на деца с епилепсия набират средства за преносим апарат за ЕЕГ. ЕЕГ-наблюдението се използва за проверка на необичайна електрическа активност в мозъка и е ключово изследване при диагностицирането и в хода на лечението при хора с епилепсия. Обикновено се извършва в лечебно заведение, но закупуването на преносим апарат от АРДЕ ще позволи и проследяване в домашни условия, както и изследване на пациенти в по-малките населени места в България.

Асоциацията на родители на деца с епилепсия от години организира безплатни прегледи в отдалечени региони от страната със съдействието на медицински специалисти. Преносимият апарат за ЕЕГ изследване би помогнал тези инициативи да станат още по-полезни за хората. "Сегашната сложна обстановка и разговорите с наши лекари специалисти ни помогна да разберем, че този апарат ще бъде полезен за лежащо болни или хора, които в момента не могат да бъдат прегледани и да бъде установено тяхното състояние, поради влошаване на епилептичните пристъпи", коментира Веска Събева, председател на АРДЕ.

Всеки желаещ може да изрази подкрепата си към кампанията "50 милиона стъпки" и хората с епилепсия по един от следните начини:

  • Като измервате изминатите крачки и регистрирате броя им в уебсайта 50millionsteps.org Няма значение дали вървите или бягате, дали се движите напред или назад, в парка или в дневната си стая. Броя на стъпките си можете да следите с тракер на смартфона си или да ги изчислите в зависимост от изминатото разстояние. Обикновено човек прави 1350 крачки на 1 километър.
  • Като споделите в социалните мрежи снимка или видео "в крачка" с хаштага #50MillionSteps. Стъпките на домашния любимец също могат да участват. За по-състезателно настроените, на уебсайта на инициативата са обявени и няколко конкурса с награди.
  • Като споделите информация за кампанията, за да достигнем до колкото се може повече хора.
  • Като подкрепите финансово каузата за закупуване на преносим ЕЕГ апарат за нуждите на хората с епилепсия в България. Сумата не е голяма, в рамките на няколко хиляди лева (в зависимост от дарените средства ще бъде избран подходящ модел и производител). Дарителска сметка на АРДЕ: IBAN BG29STSA93000026565540.