Над 1000 служители от СДВР, областни дирекции на МВР в страната и жандармерията ще охраняват обществения ред по време на протестните мероприятия през периода от 14 до 16 януари.

Припомняме, за утре - 14 януари, от 11 часа е обявен протестен митинг пред сградата на парламента.
Той е организиран от Инициативния комитет на студенти, неправителствени и браншови организации, като студентите са представени от Сдружение за развитие и обществен контрол на студентските общежития.

Шествието тръгва от зала "Христо Ботев" през ул."Осми декември", ул."д-р Йосифов", ул."Акад.Стефан Миланов", ул."Атанас Манчев", дискотека "Амнезия" до последната спирка на автобуси № 280 и 94 и след това до пл. "Народно събрание".

За целта на 14, 15 и 16 януари от 10 до 19 часа поетапно ще бъде преустановявано движението на пътни превозни средства по маршрута на придвижване на протестиращите.

Ограничения ще има и в движението по направлението на другото шествие, което потегля в 10 часа от Централна гара по бул."Мария Луиза", бул."Цар Освободител" до пл."Народно събрание".

Там шествията ще се обединят за провеждането на митинг, който има разрешение да продължи до 18 часа.

По време на предвидения митинг пред Народното събрание цялостно ще бъде спряно движението в двете посоки на бул. "Цар Освободител" от бул. "В.Левски" до ул. "Г.С.Раковски".

Редица политически сили, сред които СДС, ПД "Социалдемократи", Зелената партия подкрепиха протеста и заявиха участие в него.
Лидерът на СДС Мартин Димитров, че ще участва като гражданин, заради гражданската си позиция.

Основно условие на организаторите е протестът да не се политизира - няма да дадем трибуна на политици, заявяват те.

В своя декларация те изтъкват, че не заставаме зад политически партии и не желаят да делят гражданите по техните пристрастия, нито да се издигат каквито и да било партийни знамена и символи.
Няма да толерираме призиви към насилие и дискриминация.

Междувременно Националното представителство на студентските съвети (НПСС) обяви, че не подкрепя протестите на студентите.
Днес НПСС излезе с официална декларация за проблемите в Студентски град и тяхното разрешаване.
С нея те ясно и категорично се разграничават от „опитите на определени псевдостудентски лидери за насаждане на обществено недоволство" сред студентите.

Лидерите на КНСБ и КТ Подкрепа също заявиха, че техните структури няма да участват в протестите.