Общо 14 067 годишни електронни винетки за леки автомобили изтичат в първия ден на 2020 г. Над един милион е-винетки пък изтичат в първите два месеца на новата година.

До днес, 31 декември, са валидни последните хартиени винетни стикери.

Цените на е-винетките през 2020 г. остават непроменени - икенд винетката за леките автомобили е 10 лв., седмичната - 15 лв., месечната - 30 лв., тримесечната - 54 лв., и годишната - 97 лв.

Камионите и автобусите над 3,5 т ще продължат да ползват е-винетка до въвеждането на тол системата, не по-късно от 1 март. Цените на дневните, седмичните и месечните винетки за тях също остават без промяна. Дневната винетка за всички превозни средства над 3,5 тона струва 23 лв. За превозните средства с тегло между 3,5 и 12 т, екокатегория Евро 0, I или II, седмичната е-винетка остава 53 лв., а месечната - 105 лв. За екокатегория Евро III, IV, V или EEV - седмичната е-винетка е 40 лв., а месечната - 80 лв. Седмичната винетка за тежкотоварните камиони с маса над 12 т и с екокатегория Евро 0, I или II струва 87 лв,. а месечната - 174 лв. За емисионен клас Евро III, IV, V или EEV седмичната винетка е 67 лв., а месечната - 134 лв.

Проверка за валидността на е-винетка може да се направи на bgtoll.bg.

Проверяваме онлайн валидността на е-винетки за автомобили със сменени номера

Проверяваме онлайн валидността на е-винетки за автомобили със сменени номера

От началото на 2019 г. за е-винетка са обработени 29 000 заявления

Електронна винетка може да бъде купена през сайта www.bgtoll.bg, чрез мобилното приложение BGTOLL, от терминалите за самотаксуване или на каса на основните гранични контролно-пропускателни пунктове - ГКПП "Калотина", ГКПП "Капитан Андреево", ГКПП "Кулата", ГКПП "Силистра", ГКПП "Станке Лисичково", ГКПП "Илинден", на Дунав мост - Русе и Дунав мост - Видин, както и в 27-те областни пътни управления в страната.

Е-винетка може да се купи и чрез сайтовете www.vinetki.bg, www.tollpass.bg, www.digitoll.bg, www.telenor.bg, www.A1.bg, както и на каса в мрежата на мобилния оператор А1, Български пощи, Easy Pay и в бензиностанциите "Лукойл", "Еко", "Петрол" и ОМВ, а също чрез терминалите "Cashterminal" в мрежата на "Интеркапитал груп", съобщават от АПИ.

Чрез системата за купуване на електронни винетки може само с един банков превод фирмите да купуват до 100 електронни винетки, и то с различен срок на действие и за различни категории превозни средства. Целта е фирмите с голям автопарк да бъдат максимално улеснени.

Препоръчително е заявленията за подновяването на безплатните винетки, които се издават чрез Агенцията за социално подпомагане, да бъдат подавани, когато наближи крайната дата на валидността им. Хората, които имат право на безплатна винетка, трябва да подадат заявление в дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес - лично, с писмо или по електронен път с електронен подпис. Социалните служби обработват документите в 7-дневен срок. Агенцията за социално подпомагане изпраща обработените заявки на Агенция "Пътна инфраструктура", която издава е-винетката в рамките на следващия работен ден.

Електронната система позволява покупка само на една е-винетка за един автомобил за определен период от време. При опит за купуване на е-винетка за срок, който повтаря частично или напълно такъв, за който вече има платена такса, на екрана на устройството се изписва надпис, който предупреждава за това.

Пътната агенция съветва потребителите внимателно да преглеждат и проверяват въведената от тях информация, преди да потвърдят финалното плащане за електронната винетка. Отговорността за попълване на коректна информация за номер на пътното превозно средство, категорията му и периода на валидност на винетката е на собственика или ползвателя му, предупреждават от АПИ.

До април 2020 г. изтичат над 200 000 безплатни винетки за хора с увреждания

До април 2020 г. изтичат над 200 000 безплатни винетки за хора с увреждания

Дни преди това правоимащите да подадат заявление за нова винетка

При неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил. Kорекции заради грешно въведени данни в системата не се допускат.

Вписването на регистрационния номер може да бъде както на кирилица, така и на латиница, но трябва да съответства на символите в самия регистрационен номер. Въвеждат се само букви и цифри. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. Ако регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал, те не се въвеждат.

При липсваща е-винетка, шофьорът има възможност да заплати компенсаторна такса, за да може да довърши спокойно пътуването си до 23:59 часа на същия ден. Компенсаторната такса за леките автомобили остава 70 лева за автомобил до 3,5 тона. До въвеждането на тол таксуването компенсаторната такса за превозни средства с тегло между 3,5 и по-малко от 12 тона остава 125 лв. и съответно 175 лева за тировете над 12 тона. Тя може да бъде платена само чрез POS терминали на място при мобилните екипи.

Ако водачът откаже да плати на място компенсаторна такса и оспори нарушението, му се съставя акт за установяване на административно нарушение.

За да продължи пътя си, той трябва да плати стойността на най-евтината винетка за съответната категория автомобили - уикенд винетка за леките коли и седмична винетка за тежкотоварните автомобили. Плащането отново е само с дебитна или кредитна карта. Той ще трябва да плати компенсаторната такса в рамките на 14 дни.

В случай че в 14-дневния срок не постъпи плащане, влиза в сила наказателно постановление, в резултат на което шофьорът дължи глоба - за леките автомобили тя е 300 лева, а за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона е 1800 лв. Ако нарушителят плати компенсаторната такса при установяване на нарушението или в срок от 14 дни от съставяне на акта, не му се налага глоба.