2 260 000 лева за Изпълнителната агенция „Борба с градушките" бяха гласувани днес на заседанието на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Средствата трябва да се изразходват за попълване на резерва на изпълнителната агенция с противоградни ракети и за вече изразходвани. Припомняме, всяко лято от агенцията алармират, че няма достатъчно средства, за да могат да покрият районите, застрашени от градушка.

На заседанието бяха одобрени да се изплатят 341 000 лева на община Мизия като възстановителна помощ за укрепването или премахването на 126 сгради. По същото направление бяха одобрени 122 500 лева за 36 сгради в община Берковица.

344 хиляди лева ще са за вече извършени работи по извеждането от временна експлоатация на потенциално опасни язовири, общинска собственост.

Водоемите се намират на територията на общините Сливен, Котел, Враца, Калофер, Цар Калоян, Лесичево, Стрелча, Брезник, Ловеч, Априлци, Севлиево, Червен бряг, Якимово, Опан и Омуртаг.

Комисията реши да бъдат преведени 147 000 лева за изграждането на брод за преминаване на МПС на р. Лозенска, община Любимец. Бяха гласувани и средства за корекцията на коритото на р. Пихла, община Разлог, по проект в регулацията на с.Баня.

Комисията одобри и средства за разплащане на извършени разходи от МВР, МО и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за спасителни и аварийни дейности.