Над 2,7 млн. електронни рецепти са издадени през Националната здравно-информационна система (НЗИС) за по-малко от 5 месеца. Модулът ""Е-рецепта" стартира официално на 6 февруари 2021 г. Над 2.4 млн. са напълно или частично изпълнените рецепти в аптечната мрежа, което е около 90% от общия брой издадени е-рецепти. Средно на ден се издават по около 50 000 рецепти, като през последните няколко дни се забелязва тенденция към увеличение до 80 000 рецепти на ден. До този момент фармацевтите са отказали да изпълнят едва 53 електронни рецепти.

Електронизирането на процеса намалява значително риска от неправилно отпускане на контролирани и реимбурсирани медикаменти и облекчава максимално пациентите, общопрактикуващите лекари и аптеките.Общият брой на лекарите, които са издали електронна рецепта е над 4 500, а към системата успешно са се свързали близо 2 500 аптеки от цялата страна. Данните показват, че над 3 300 фармацевти успешно изпълняват предписаните по електронен път лекарства на пациентите.

Е-рецептите стават задължителни от 1 юни

Е-рецептите стават задължителни от 1 юни

НЗОК няма да заплаща лекарства по издадени след тази дата хартиени рецепти

Платформата за издаване на електронни направления също отчита внушителни резултати. Общопрактикуващите лекари, които работят със системата, са над 2 800 и за издали общо над 104 000 е-направления. Най-активни в издаването на е-направление са общопрактикуващите лекари от София, Пловдив, Бургас и Варна. Близо 90 000 пък са пациентите, които са получили електронен вариант на направлението.

Припомняме, в началото на май стана ясно, че Министерство на здравеопазването отлага стартирането на електронните рецепти за 31 май. Здравните власти дадоха отсрочка за болничните заведения, за да инсталират необходимия софтуер и да може хората да бъдат обучени да боравят с него.

Предишният срок за въвеждане на е-рецептите беше до края на април, но проверка на news.bg в аптеките в столицата показа, че за това готовност имат само големите вериги, докато малките и квартални аптеки не са въвели софтуера.