Министерство на здравеопазването отлага стартирането на електронните здравни рецепти за 31 май. Здравните власти дават отсрочка за болничните заведения, за да инсталират необходимия софтуер и да може хората да бъдат обучени да боравят с него.

Заместник-здравният министър Бойко Пенков обясни пред журналисти, че от петък нататък до 31 май ще важат и двата типа рецепти - както бялата, така и електронната рецепта. "Това е последното отлагане към системата", категоричен бе той.

Въвеждат електронна рецепта навсякъде в страната до май

Въвеждат електронна рецепта навсякъде в страната до май

За пенсионер с рецептурна книжка кодът може да се дава и на роднини и съседи

Пенков посочи, че аптеките са почти готови, не всички, но голяма част от тях са готови да изпълняват електронни здравни рецепти. В момента са издадени към 100 000 електронни рецепти, от които само 3 000 не са били изпълнени. Все още болничната система не е напълно готова за електронните рецепти, призна Пенков.

Припомняме, предишният срок за въвеждане на е-рецептите беше до края на април, като проверка на news.bg в аптеките в столицата показа, че за това готовност имат само големите вериги, а малките и квартални аптеки не са въвели софтуера.

Кабинетът одобри издаването на електронни направления и рецепти

Кабинетът одобри издаването на електронни направления и рецепти

Те ще са достъпни в специализирания медицински софтуер на изпълнителите на медицинска помощ