Правителството гласува промяна в Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ, с която се осигурява възможността за издаването на електронни направления и рецепти.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че с приемането на тази промяна се изчистват и част от исканията, поставени на вчерашната среща от Българския лекарски съюз.

Той възложи на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов да продължи да работи в тясна връзка с лекарите на първа линия в борбата с вируса.

Министър-председателят изтъкна, че медиците имат още една ключова роля - помощта, която оказват на държавата относно имунизирането срещу COVID-19 и в предстоящата разяснителна кампания за характеристиките на ваксините.

Публикуват промените за издаване на електронно направление за PCR тест

Публикуват промените за издаване на електронно направление за PCR тест

Няма да има лимити

От своя страна здравният министър изтъкна голямото значение на регламентираното издаване на електронни направления и електронни рецепти в настоящата епидемична ситуация, при която извършването на физикален преглед е силно затруднено.

Той посочи, че електронните направления ще бъдат достъпни в специализирания медицински софтуер на изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с НЗОК. Ангелов допълни, че процедурата ще бъде същата и по отношение на електронното изписване на лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели.

Премиерът заяви, че целта на правителството е да осигури всичко необходимо за адекватното и навременно лечение на пациентите и да подпомага работата на медицинските екипи.