До края на април е срокът за въвеждане на електронна рецепта в аптеките в цялата страна. Дотогава джипитата и лекарите специалисти ще могат да изписват и хартиени рецепти. Това заяви Димитър Маринов, главен секретар на Български фармацевтичен съюз, пред news.bg на въпроси, свързани с издаването на електронни рецепти, което бе обещано от здравните власти, че ще се случва от началото на тази година.

Проверка показа, че в малките аптеки в столицата все още не се издават електронни рецепти, но такива вече се издават в големите вериги. Причината е, че собственикът на аптеката трябва да се свърже със специален софтуер, обясниха фармацевти.

Вече по-голяма част от аптеките могат да изпълняват такива рецепти, но нямат опит, каза още специалистът, който се занимава именно с въвеждането на електронната рецепта, съвместно с "Информационно обслужване".

Димитър Маринов обясни, че електронни рецепти се изписват все още малко от личните лекари.

По думите му няма разлика за подобна рецепта дали ще е обикновена или верига аптеки, но "различна степен на готовност имат различните компании, които разработват складов софтуер за аптека".

За 50 г. България може и да стигне здравеопазването в ЕС

За 50 г. България може и да стигне здравеопазването в ЕС

73% от българите смятат, че има нужда от допълнителни средства в системата

Маринов съобщи още, че съвсем скоро е подписан анекс с НЗОК, според който издадените хартиените рецепти ще могат да се изпълняват за времето на тяхната давност, иначе казано още три месеца, които са най-дълготрайните.

Той е категоричен, че в цялата страна има интернет и затова не очаква да има проблеми за въвеждането на електронна рецепта и във всички части на провинцията.

Относно това дали ще бъде улеснено вземането на лекарства за пенсионерите с рецептурни книжки от техни роднини или дори съседи - единственото, което трябва да се знае е ЕГН на пациента и датата на предписание. Издаването на електронна рецепта ще става чрез QR код или по различен вид мобилна комуникация на лекаря с пациента, ще има и различни приложения.

Само 500 аптеки у нас издават електронни рецепти

Само 500 аптеки у нас издават електронни рецепти

Лекарите се притесняват да издават е-рецепти, защото не всички аптеки ги приемат

Рецептата се създава в Националната здравна система при съответния лекар, който дава код, парола за достъп и може да си вземете лекарствата от всяка една аптека.

За пенсионерите, които нямат възможност и не работят добре с мобилни телефони, лекарят може да разпечата кода и на хартия.

Електронната рецепта не отменя прегледа, посъветва Димитър Маринов.

Аптекарите: Електронната рецепта все още е само на теория

Аптекарите: Електронната рецепта все още е само на теория

С електронна рецепта няма да е възможна замяна на лекарство с генерик, ако е посочена фирма