Електронната рецепта все още е въведена само на теория. Ще мине доста време, докато системата достигне до всички аптеки и общопрактикуващи лекари. Това заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов пред БиТиВи.

Правителството представи централната система, към която ние трябва да се интегрираме с нашите софтуерни програми, което ще отнеме време, каза той.

Джипитата вече могат да издават е-рецепти

Джипитата вече могат да издават е-рецепти

Да дадем време да се разбере смисъла, зове Жени Начева

Аптеките и общопрактикуващите лекари ще се вместят в срока, даден в Наредба №4 за въвеждането на електронната рецепта, който е 1 май 2021 г. В момента системата върви тестово в една аптечна верига и то само в някои от нейните обекти, обясни председателят на браншовата Асоциация.

Засега тези аптеки ще бъдат обозначени със стикери. Мисля, че всички аптеки ще я предлагат (електронната рецепта) преди интеграцията, защото има начин да се установи какви лекарства са предписани. Има национални кодове, които се знаят, каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Електронната рецепта ще представлява 9-цифрен код, който лекарят го дава на пациента, а той от своя страна на фармацевта.

Проф. Момеков: Фармацевтът не е просто човек, който контролира има или няма рецепта

Проф. Момеков: Фармацевтът не е просто човек, който контролира има или няма рецепта

С пренасищането с информация в коронакризата много хора вярват на непроверени източници

С кода се вижда кой е пациентът и кой е лекарят предписал медикамента.

Системата е развиваща се и ще има необходимост от доработки от фармацевтите, уточни Костов. Към нея ще се добавят нови компоненти, за да може тя да бъде част от електронното здравеопазване, смята Костов.

При новите рецепти няма да е възможна генерична замяна на едно лекарство с друго от същия тип, ако в нея е записана търговка марка, обясни още председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки. Електронните рецепти ще облекчат работата и ще допринесат за прозрачността. Ще се знае кой на кого какво е предписал и няма да има нужда да се водят хартиени дневници, обясни Николай Костов.

Първата електронна рецепта беше изпълнена у нас

Първата електронна рецепта беше изпълнена у нас

Днес стартира електронното здравеопазване