От днес има възможност всеки един общопрактикуващ лекар да издават електронна рецепта към всяка една аптека.

И на пациенти с коронавирус също ще може да бъде издавана електронна рецепта, както и на всички потенциално болни пациенти.

Рецептите не заменят физическия преглед на пациентите при лекарите. За всеки преглед ще се издава електронен лист, а електронната рецепта само подпомага работата на лекарите, работата на аптеките и е средство, което улеснява самите пациенти, подчерта Начева.

Електронните рецепти ще позволят да има много ясна информация за всички назначени, предписани лекарства и ще има пълна прозрачност за това какви лекарства са издадени, назначени и предписани, увери зам.-министър Жени Начева при представянето на системата.

Електронна рецепта може да бъде издавана на пациенти с общо заболяване, както и на пациенти, които не използват лекарства по Здравната каса. Има разписан механизъм за нанасяне на корекции в електронните рецепти при строго определени случаи и хипотези, а когато се отчитат електронните рецепти в НЗОК минават през същите форми на предварителен контрол, през които минават и хартиените.

Както пациентите, така фармацевтите ще имат достъп до информацията в електронната рецепта.

Вместо с рецепта ще се ходи в аптека с QR-код

Вместо с рецепта ще се ходи в аптека с QR-код

Обсъжда се как пациентите да получават този QR-код - на имейл, или на SMS

Електронното направление вече е факт. За по-малко от две седмици време успяхме да обхванем 50% от общопрактикуващите лекари, които издават електронно направление без проблем. Зам.-министърът Начева, която е и член на Надзорния съвет на НЗОК се надява скоро и останалите лекари да се възползват от е-системата.

Тя разчита на софтуерните компаниите да проявят ангажираност и да инсталират модула на територията на всички техни клиенти - общопрактикуващи лекари и аптеки. Това е поредната стъпка, която показва на нашите пациенти, че ние се стремим и ще окажем качествено и идентично на европейското ниво лечение.

Подготвени са и стикери, които ще бъдат раздадени чрез териториалните структури на Здравната каса за медицински лаборатории, ДКЦ-та и аптеки, които да улесняват пациентите кои лечебни заведения и кои аптеки работят по електронен начин. Всички аптеки могат да издават електронни рецепти, увери Начева.

От днес става възможно изпълнението на електронните рецепти

От днес става възможно изпълнението на електронните рецепти

На този етап ще продължи издаването на лекарствени рецепти и на хартия

"Ключът към системата е централизираният модул, който позволява на всички да издават електронни рецепти. Това е направено от страна на държавните институции, а оттук нататък отново призоваваме софтуерните компании да проявят ангажираност към процеса. Към момента има обхванати и ангажирани в процеса над 5 аптечни вериги, 3 софтуерни компании, 2 софтуерни компании, които обслужват софтуери на аптеки и общопрактикуващи лекари на територията на цялата страна", уточни Начева.

Дава се възможност освен с QR код да се използва ЕГН-то на пациентите, както и датата на издаване на самата електронна рецепта. Електронната рецепта може да бъде еднократна или многократна. Тя изпълнява всички нормативни актове, които са и за хартиената, подписана е с електронен надпис.

Личният лекар може да издава електронна рецепта. Всички аптеки, на които са готови софтуерите, трябва да имат стикери, който да показва, че работят с електронни рецепти. В момента, в който лекарят предписа лекарство, то отива в "облак".

Личните лекари ще издават е-направления и рецепти при извънредна обстановка

Личните лекари ще издават е-направления и рецепти при извънредна обстановка

За целта ще е необходима само телефонна консултация, а не преглед

Начева настоя да се разбере смисълът на електронната рецепта. Ползата от електронната рецепта трябва да бъде разбрана от клиентите на софтуерните фирми и те да направят съответните промени в софтуерите на клиентите си.

"Електронната рецепта дава информация, яснота, прозрачност, наблюдение върху целия процес по предписване, назначване и отпускане на лекарствени продукти, дава информация и осведоменост на пациентите за това назад във времето и занапред да изпращат своя база данни какви лекарства са им назначени и предписани. Един път отразена, информацията по този начин, тя не може да бъде променяна, тя не може да бъде модифицирана, тя не може да бъде изменяна във времето като обхват и съдържание", подчерта Жени Начева.

По думите й това, което направили здравните власти, е да дадат ключа към възможността да има електронна рецепта. Няма да се откажем от електронното здравеопазване, стъпка по стъпка започваме да градим отделните негови елементи. Продължаваме и с други елементи на електронното здравеопазване, увери Начева.

Кабинетът одобри издаването на електронни направления и рецепти

Кабинетът одобри издаването на електронни направления и рецепти

Те ще са достъпни в специализирания медицински софтуер на изпълнителите на медицинска помощ

Тя не иска да коментира добри или лоши практики, а единствено практиките на другите европейските държави, че електронната форма на наблюдение улеснява достъпа на пациенти до медицинска помощ, както и пълната информираност за това какви дейности са извършени за всеки пациенти във всеки един момент.

Когато мине съответният преходен период, електронната рецепта ще стане задължителна. Като всяко ново начало ние не искаме да създаваме смут в системата, а да дадем необходимия период от време всички да настроят своите системи по начин, който се изисква, за да работят единствено и само по електронен път, обясни Начева.

Чрез НРД се наблюдава ходът и напредъкът на процесите и можем във всеки един момент да поставим началото на единствено и само електронната форма на предоставяне на информация към Здравната каса, поясни тя. Начева не иска да дава срок, за да се покажат първо предимствата на електронната форма на работа.

Тя разчита и на разбирането на пациентите за електронната рецепта.