Първата електронна рецепта в България бе издадена и изпълнена днес в град Сливница  в рамките на пилотния проект за електронна здравна карта, който се реализира от Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса.

Официалният старт на системата в първата лекарска практика и първата аптека, включени в проекта, бе даден лично от министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски.
Гост на демонстрацията беше министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев.

При демонстрацията на системата бе показан пътят на конкретен пациент -  Славчо Йорданов, от кабинета на неговия общопрактикуващ лекар - д-р Елеонора Попова, до изпълнението на електронната му рецепта в аптеката на магистър-фармацевта Диана Димитрова.

В приветствието си министърът на здравеопазването проф. Гайдарски подчерта, че стартът на системата в Сливница е забележителен ден за българското електронно здравеопазване.

Той напомни, че преди година доста хора са били скептични относно възможността толкова бързо да напредне работата по въвеждането на електронното здравеопазване и електронната здравна карта да стане факт.