Когато отидем в аптеката, много често търсим и очакваме съвета на фармацевта там. При първи симптоми на неразположение, много често фармацевтът е първи вариант за консултация.

Каква обаче е гледната точка на фармацевтите, можем да разберем от проф. Георги Момеков, дфн от Катедра по фармакология, фармакотерапия и токсикология, Фармацевтичен факултет при Медицински университет - София. В интервю, което даде наскоро и в което описва особеностите около коронавируса през погледа на едни от хората на първа линия в борбата с вируса, виждаме кои са всъщност най-ефикасните методи за лечение и каква е нагласата на обществото към коронавируса и пандемията.

"Фармацевтите са дисциплинирани професионалисти. Не за първи път им се налага да се справят с подобни предизвикателства", казва проф. Момеков. По думите му това, което се случва тази година, е умножено по няколко пъти, защото мащабът на заразата е голям.

Фармацевтът споделя, че най-често хората търсят лек срещу температурата. Днес тя обаче се приема и като важен елемент на самозащитата на тялото ни срещу атаката на болестта. Въпреки това всички знаем, че когато имаме температура, трудно можем да правим каквото и да било. Тогава, както фармакологът съветва, "ибупрофен, парацетамол, метамизол, ацетилсалицилова киселина" са най-разпространените и известни средства, с които да облекчим този неприятен симптом.

Проф. Момеков прави и важно уточнение, че всяко от тези средства има свои особености, с които е редно всеки да се запознае, преди да започне приема им. "Например ацетилсалициловата киселина не е подходяща при вирусна инфекция, особено при деца и подрастващи, тъй като крие рискове от т.нар. Синдром на Рей, който се наблюдава почти винаги на фона на вирусна инфекция, при ваксинация с жив вирус. Метамизолът е активно средство, но за употребата му при коронавирус литературните данни са оскъдни, тъй като в Европа почти никъде това средство не се използва като антипиретик. Така че основните играчи остават ибупрофен и парацетамол", казва проф. Момеков.

Когато избираме лекарство, е добре да изчетем внимателно листовките и това не е просто скучен съвет от рекламите, които виждаме по телевизията. Нещо интересно, което може би ни е убягвало досега, е, че ибупрофенът има сравнително по-дълго време на действие - над 6 до 8 часа, което пък, както прф. Момеков казва, "намалява т.нар. pill burden, от англ. език - "обременяване с таблетки".

Това е особено добре, тъй като всяко лекарство може освен да помогне и да навреди, ако се взима в твърде голямо количество. Фактът, че ибупрофен може да повлияе температурата за по-дълго време от други медикаменти в същия клас, е плюс, който да вземем предвид. Друга характеристика на това НСПВС е, че той има и болкоуспокоителен и противовъзпалителен ефект, което ще ни помогне за облекчаване и на неприятните болки в ставите - нещо, което можем да усетим и при обикновения грип, и при COVID-19.

Проф. Момеков отрича българинът да се презапасява с лекарства срещу COVID-19, заявявайки, че има специализирани агенции, които следят потреблението в аптеките. "Презапасяване може да е имало в отделни случаи, например при хора с ортопедични интервенции и при бременни, за да могат да си осигурят антикоагулантна терапия до края на периода", коментира той.

По думите му спадът при някои от най-търсените лекарства у нас се дължи на малкия пазар и не очаква презапасяване, като посъветва да не приемаме антибиотици, без да сме били прегледани от лекар преди това.

Професор Момеков бе категоричен, че ролята на фармацевта е основна в системата на здравеопазването: "Фармацевтът не е просто човек, който контролира дали лекарството е с рецепта или не. Фармацевтът е медицински специалист с магистърска степен, каквато е степента на всички специалисти, завършващи Медицинския университет. Той е учил няколко години и има специализирана подготовка във всички аспекти на лекарствознанието, включително изучаване на фармакология и фармакогнозия - академична дисциплина, посветена на състава, свойствата и приложението на природните продукти в медицината."

Той допълни още, че тези специалисти могат наистина да дадат професионален съвет за употребата на всеки един лекарствен продукт, и сподели една благоприятна за страната ни статистика: "В България случаите на интоксикация с някои медикаменти, като парацетамол, са много по-редки от тези в страните, в които той се продава по бензиностанциите и супермаркетите."

Фармацевтът изрази притеснението си, че около пренасищането с информация за коронакризата много хора се подхлъзват и вярват на непроверени източници или на слухове от уста на уста.

За него е важно, че все пак българинът има по-добра култура в аптеката и се държи много по-адекватно, уважавайки труда на фармацевтите, както и личното пространство на останалите посетители в аптеките.

Според него е важно всеки със симптоми първо да остане изолиран у дома, да се консултира с лекар и чак тогава да предприеме по-нататъшни стъпки спрямо дадените му насоки.

А за дезинформираността той бе лаконичен: "Всички световни експерти не препоръчват за лежащия вкъщи човек нищо повече от поддържащо лечение на първо място. Така че, когато хората прочетат някъде протокол от 20 компонента, от които половината са скъпи хранителни добавки, нека бъдат малко по-недоверчиви, защото, освен че това ще натовари бюджета им, няма да доведе до огромни ползи, а само до грешки и проблеми с многото неща, които ще трябва да изпият. Това е моят съвет."