Общо 583 проверки са извършили четирите басейнови дирекции през септември, съобщават от Министерство на околната среда и водите. Съставени са 422 предписания и 17 наказателни постановления на обща стойност 21 450 лв.

Обект на проверките е изправността на измервателните устройства за отчитане на ползваните водни обеми при водовземане от водните обекти, правилното водене на дневниците за ежемесечно отчитане на водните количества и заплащането на таксите по Закона за водите, поясняват от МОСВ.

В рамките на месеца са постъпили общо 750 хиляди лева от заплатени такси за правото на водовземане и ползване на воден обект и от внесени суми по издадени наказателни постановления.

През изминалия месец експертите на Басейновите дирекции са продължили приоритетно да контролират оттока на реките и изискването за осигуряване на минимален отток след водохващанията.

Трийсет от извършениете проверки са в отговор на постъпили сигнали на "синия телефон" от фирми и граждани. Експертите са констатирали 6 водовземания от повърхностни води без издадени разрешителни. Установено е нерегламентирано водовземане от яз. „Книжовник" чрез 2 помпи за напояване на 40 дка земеделски площи, като срещу нарушителя е образувано административно производство.

На кмета на община Черноочене е разпоредено разрушаването на бент на р. Пчеларска, което той е изпълнил в определения тридневен срок.

Продължават проверките на потенциално опасни водни обекти, като освен състоянието на съоръженията, се проверява и изпълнението на условията на издадените разрешителни и спазването на Закона за водите.