Приключи подписването на международната петиция за освобождаването на българските медици и палестинския лекар, осъдени на смърт в Либия.

Инициативата за подписката е на социалистите в Европейския парламент.

Петицията бе разпространена в Групата на ПЕС на 22 и 23 май, по време на пленарната сесия на парламента в Страсбург като част от световната кампания "Не сте сами".

Международната петиция бе подписана от членовете на Парламентарната група на ПЕС в ЕП, както и от много от служителите в Европарламента.

До момента са събрани над 230 подписа.

Петицията в ЕП е част от международна инициатива, подкрепена от много международни организации, медии и неправителствени организации като Заедно срещу смъртното наказание, Амнести Интернешънъл, Световната коалиция срещу смъртното наказание, Адвокати без граници и др.

Петицията ще бъде подписана от Ангела Меркел, канцлер на Германия и председател на Съвета на министрите на страните членки на ЕС.

Събраните подписи ще бъдат изпратени до генералния секретар на Арабската лига Амр Муса и до Джон Куфуор, председател на Африканския съюз.

Наред с българските евродепутати социалисти, сред подписалите са Жозеп Борел, председател на Европейския парламент до 2007 г.,Пол Нируп Расмусен, председател на Партията на европейските социалисти, заместник-председателите на Групата на ПЕС в ЕП Ханес Свобода (Австрия),Ян Маринус Виерсма (Холандия), Линда Макейвън (Великобритания), Робърт Гьобелс (Люксембург) и Паскуалина Наполетано(Италия), както и Катрин Ги Кен (Франция), която е сред инициаторите на подписката в ЕП.

Делегацията на българските социалисти предложи и на останалите български евродепутати да подкрепят подписването на документа в своите политически групи в ЕП.