Нови мерки за младежка заетост ще бъдат задействани септември месец. Това съобщи социалният министър Тотю Младенов, но засега не конкретизира.

Част от допълнителните мерки ще се базират на сътрудничество между Социалното министерство и Образователното министерство.
Почти готово е споразумение между двете министерства, съобщи Младенов.

Предвиждат се и законодателни промени, някои от които са, за да има по-коректни договори за стажуване, както и за уреждане на ученическите и студентски практики в предприятията, каза Младенов.

Той изтъкна, че от Министерството на образованието ще се подава непрекъснато информация към Социалното министерство за отпадналите ученици, както и за завършващите ученици и студенти, излизащи на пазара на труда.

400 стажанти приема държавната администрация
Още...

Същевременно и Министерството на труда и социалната политика ще предоставя информация на Просветното министерство за свободните работни места.

До 4 месеца след завършването на образованието ще бъде намерена или подходяща работа на младите хора, или ще получат възможности за допълнителна квалификация, сигурен е социалният министър.

Той съобщи, че при сегашната безработица от 11% младежката, по данни на НСИ, е около 30% и уточни, че показателят се отнася за младежите на възраст между 16 и 24 години. По данни на Агенцията по заетостта младежката безработица при младите хора между 16 и 29 години е 19,4%, посочи Младенов.

1/3 от младежите в България са без работа, подчерта шефът на КНСБ Пламен Димитров и изтъкна, че върху този проблем акцентира последната резолюция на международната организация по труда. 5 части от документа фокусират вниманието си върху младежката безработица.

Същевременно в Брюксел дебатът за икономическият растеж и работните места заема все по-важно място, изтъкна още Димитров. Препоръките са за създаване на индустриални секторни политики с работни места, атрактивни за младите хора.

България има какво да направи в тази посока, добави синдикалистът. Той изтъкна важността на връзката между образователните институции и пазара на труда, както и на гарантирането на основни права и равно третиране на младежите.

Министър Младенов съобщи, че на 16 и 17 юли София ще бъде домакин на важен форум, в който ще участват представители на МВФ, Международната организация по труда, Международната федерация на свободните профсъюзи, МС, Социалното министерство, Финансовото министерство, синдикатите, работодатели и акцент на форума ще бъде разкриването на работни места и заетостта.