Над 3120 снегопочистващи машини в цялата страна вече са разположени на 345 опорни пункта в очакване на първия сняг. Агенция "Пътна инфраструктура" е сключила 35 договора с фирми за почистването на 20 000 километра републиканската пътна мрежа.

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на областните управители да следят за изпълнението на дейностите по почистване на пътищата от републиканската и общинските пътни мрежи във връзка с очакваните снеговалежи.

Премиерът Бойко Борисов разпореди при утежняване на обстановката поради метеорологични условия или неизпълнение на договорни задължения от фирмите да му бъде докладвано незабавно за предприемане на допълнителни мерки.

На работно заседание в в АПИ за проверка на зимната готовност имнистърът в оставка Лиляна Павлова също е разпоредила пълна мобилизация на фирмите.

Министърът получи уверението, че от днес на обед снегопочистваща техника вече е разположена на определени места за изчакване в райони, в които се очаква снеговалеж.

Фирмите-изпълнители са проверявани няколко пъти за необходимата техника и материали, както и че пътищата и съоръженията от републиканската мрежа се обработват с разтвори на химикали и сол срещу заледяване във всички области на страната, както и с пясък в зависимост от класа на пътя.

Всички машини са снабдени с GPS, което позволява да се проследи движението им в реално време. Контролът на дейността на фирмите се осъществява както чрез технически средства, така и от служителите на АПИ по места.

Припомняме, агенция "Пътна инфраструктура" препоръча на шофьорите на тежкотоварни камиони и на леки автомобили да тръгват на път само с необходимото за зимна обстановка оборудване и да шофират със скорост, съобразена с метеорологичните условия.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.