Министерство на здравеопазването е изготвило 6 проектни предложения в Плана за възстановяване и развитие на обща стойност 792 млн. лв. Подкрепа се предвижда за Педиатрия, диагностика и лечение на онкологични заболявания, Психиатрия, Спешна помощ и други. Повече от половината от средствата са за апаратура за болнична помощ - 419 млн. лв. Основната цел е да се модернизира болничната помощ, диагностика на съдовите заболявания - условия за специалисти в тази област, а предвидените средства са 128 млн.лв., за модернизация на психиатрична помощ - 28.5 млн.лв., в унисон с Националната стратегия за психично здраве, система за оказване на Спешна помощ по въздуха - 103 млн. лв., медицинска диагностика - 28 млн. лв., проект за достъп до здравна грижа здравно-социални услуги, като целта е консултиране и обхват на скрининг на социално-значими заболявания - на стойност 84 млн. лв. Това заяви здравният министър Асена Сербезова по време на ресорната комисия в парламента в отговор на въпрос от "Продължаваме промяната".

Социалните оказват психологическа помощ на детето, чиято майка почина в Спешното във Враца

Социалните оказват психологическа помощ на детето, чиято майка почина в Спешното във Враца

Детето остава при роднини

В отговор на въпрос как върви проектът за обновяване на Спешната помощ от страна на депутата от ДБ Александър Симидчиев - министърът даде отчет: 164 млн. лв. са предвидени за спешната помощ с цел обновяване и модернизация и оборудване, като се реализирани 34 болници, 24 Центъра за спешна медицинска помощ, 180 филиала, закупени и доставени са 358 нови оборудвани линейки, с медицинско и немедицинско оборудване. Изпълняват се и дейности по обновяване на материалната база на системата за Спешна медицинска помощ - 235 обекта, като са сключени договори с изпълнители за 97 обекта, а за 97 има избран изпълнител, предвидени са строителни работи в 31, в 8 са завършени.

За 61 договора няма сключени договори за ремонт, за всички 235 обекта има сключени договори с изпълнители за строителен надзор, но са повишени цените на материалите и труда, поради което МЗ е избрало независим оценител, за да се дофинансира проектът. Предстои също закупуване на 42 линейки с висока проходимост.

Сербезова защитава пред Костадин Ангелов мерките в София

Сербезова защитава пред Костадин Ангелов мерките в София

Започва проверка на похарчени 9 млн. лв. за детска болница