Екипажите на 42 български кораба ще посрещнат Нова година далеч от родината, съобщиха Параходство "Български морски флот".
Общият брой на моряците, които ще празнуват на вода, е около 840 души.

Първи наздравица по случай празника ще вдигне екипажът на кораба "Българка" с капитан Павел Павлов и главен механик Бисер Банчев, който пътува с товар за китайското пристанище "Кингдао".

Последни ще изпратят 2009 година моряците от кораб "Богдан" с капитан Петър Недялков и главен механик Васил Николов, които плават към порт "Сорел" в Канада.

Все още няма информация за установена връзка със сомалийските пирати, които отвлякоха британския кораб "Сейнт Джеймс парк".
Припомняме, танкерът с 26 души екипаж бе похитен от сомалийски пирати в Аденския залив на 29 декември.

Сред екипажа на танкера има и петима българи - четирима моряци от Варна и един от Русе.

По последна информация от вчера "Сейнт Джеймс парк" се придвижваше на юг. Очаква се сомалийските пирати да поискат откуп и съответно да започнат преговори със събоствениците на танкера едва когато плавателният съд пристигне на мястото, използвано за база и избрано от похитителите. Такава е практиката до момента.

Отвличането на "Сейнт Джеймс парк" е вторият случай, в който сомалийски пирати похищават кораб с българи сред екипажа.

Според говорителя на антипиратската мисия на Европейския съюз Джон Харбър, освобождаването тази път ще бъде по-трудно, тъй като екипажът на кората се състои от хора от девет различни националности.