Членовете на Висшия съдебен съвет ще носят дисциплинарна отговорност както всички магистрати.
Това предвиждат приетите от правителството промени в Закона за съдебната власт.

С промените е уредена процедурата за дисциплинарно освобождаване от длъжност на изборен член на ВСС.
В случай, че е наказан с освобождаване от длъжност, изборният член на ВСС не може отново да бъде избиран за член на ВСС, поясни правосъдният министър Маргарита Попова.

Основната цел на промените в закона е да се утвърди професионалната етика в работата на ВСС.

Правителството прие промени и в Закона за нотариусите и нотариалната дейност, които по думите на Маргарита Попова, са антикорупционна мярка. Промените се отнасят до разплащанията по имотни сделки и изповядването на имотни сделки.

Целта на тези промени е, както каза Маргарита Попова, българите трябва да се научат да декларират действителната цена на сделките, които сключват.
Законопроектът предвижда при извършване на възмездни сделки, свързани с вещни права върху недвижими имоти, страните да представят декларация, че сумата, посочена в акта, е действително уговорената цена по сделката.

Пред нотариуса се представя заверен препис от платежните документи, когато са извършени плащания преди нотариалния акт. От 1 януари 2010 г. разплащанията по имотни сделки ще стават само по банков път.

Според мотивите на законопроекта, промените ще допринесат за предотвратяване на откриването на истинските цени при имотни сделки и ще противодейства на изпирането на пари и ще допринесе за изясняване произхода на средствата по сделката. Министрите приеха промени в НПК и в НК.

Промените целят законодателство да се доближи до европейските практики, изтъкна министър Попова. Приета е и интегрирана стратегия за борба с корупцията и организираната престъпност, съобщи още тя и добави, че до 2 месеца ще бъде изработен план за действие.