Сигнал за стотици измрели риби в Стара река близо до Кричим. Взети са проби от водата, но причините все още се изясняват. От подадения сигнал на 112 са дошли полицаи и от РИОСВ-Пловдив. Реката минава през две области, няма връзка с РИОСВ-Пазарджик", смята Стоян Кръстанов.

Инж. Трендафил Велов. гл. експерт в РИОСВ-Пазарджик, обясни, че са измерени моментните показатели на водата при селата Бяга и Исперихово. "Установи се наличие на разтворен кислород при село Бряга - 5 милиграма, а при село Исперихово - около 2 милиграма на литър. Това говори за премиване на някаква вълна. За мен повишаването на температурата, намаленият отток и понижаването на кислорода вероятно са причина за измирането на рибата", посочи инж. Велов.

Близо седмица река изхвърля мъртви риби край Пещера

Близо седмица река изхвърля мъртви риби край Пещера

Забелязани са следи от изливането на битум в реката

Взети са три броя проби, като полевите показатели не са отчели замърсяване, обясни инж. Никола Кърнолски, директор на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район". "Заложени са изследване биогенни елементи, пестициди и нефто продукти. Тези проби се обработват и резултатите ще са готови до края на седмицата", каза инж. Кърнолски.