С отбелязването на Международния ден на ромите ние честваме богатото наследство на ромската култура и ромските традиции и отдаваме почит на многостранния принос на ромите към нашата история и нашите общества.

По този начин ние отново изразяваме твърдото си намерение да се застъпваме за толерантността и да подкрепяме общите усилия, благодарение на които ромите ще осъществят своето право на равни възможности във всички области на живота.

Това се казва в официално изявление на американския посланик у нас Нанси Макълдауни по случай Международния ден на ромите, съобщиха от посолството на САЩ.

В изявлението се казва още, че мисията на САЩ в България си сътрудничи с местни партньори за подобряване живота на ромите и насърчаване на етническата търпимост.

"Ние финансирахме проекти, подпомагащи застрашени групи, сред които и ромски групи, за получаване на ценни работни умения, започване на нов бизнес, обучение на учители и съдействие за етническата десегрегация.
Посредством програмите на Американската агенция за международно развитие в България ние осигурихме голяма подкрепа за неправителствени организации, защитаващи правата на ромите", посочва Макълдауни. 

"Тази подкрепа продължава по линията на Българския фонд, финансиращ проекти за професионално ориентиране на роми и наставляване на длъжностни лица от ромски произход", каза още американският посланик у нас.

Доброволците от Корпуса на мира продължават да живеят и работят в общности, където обучават и наставляват ромски младежи, и помагат на неправителствени организации, занимаващи се с ромски проблеми, да правят истински промени в населените места, където развиват своята дейност. Предстоят още предизвикателства, подчерта Нанси Макълдауни.

Ромите в България все още се сблъскват с дискриминация в образованието, при настаняването в жилища и постъпването на работа. Заемането с тези предизвикателства е от основно значение за икономическото развитие и е неделима част от обединяващото се и интегрирано общество, се казва в официалното писмо.

Българското правителство предприе важни стъпки да осъвремени своята рамка за приобщаване на ромите. С нетърпение очакваме да работим заедно с правителството, докато то продължава и разширява работата си в тази сфера.

Само със съвместните усилия на правителството, гражданското общество и частния бизнес е възможно създаването на общество, което наистина предлага равни възможности за всички, завършва обръщението на американския посланик.