84-та вечер на протести в София. Мотото е "Нас не ни е страх". Акцент в тази вечершната проява се очаква да бъде огласеният доклад по новия механизъм за върховенството на закона, както и фактът че за страната ни остава мониторингът по Механизма за сътрудничество и проверка, съобщи БНР.

Исканията остават същите. Оставка на правителството и главния прокурор. Обстановката в центъра на София е спокойна. Движението по бул. "Цар Освободител" и бул. "Дондуков" не е спряно.

Инициативата "Правосъдие за всеки" пък организира протест под наслов "Правосъдие без Каскет" пред Съдебната палата в София с искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев, на Висшия съдебен съвет и с настояване за радикална съдебна реформа.

Още миналата сряда от инициативата обявиха, че всяка сряда ще бъдат пред Съдебната палата.

Днешният протест бе предварително посветен и на първия доклад за България по новия механизъм за върховенство на правото, както и с поглед към предстоящия дебат по темата в понеделник в Европарламента.

"Да изчистим правосъдието, то ще изчисти всичко останало" - това е посланието на организаторите.

ЕК отчете, че българите протестират заради политическата корупция
Обновена

ЕК отчете, че българите протестират заради политическата корупция

Евродокладът обръща внимание на съдебната системата и връзките между политици и медии

Припомняме, че по-рано днес ЕК отчете, че българите протестират заради политическата корупция. В резюмето за България се казва, че предизвикателствата в прокарването на реформи в съдебната система се запазват, конкретно необходимостта от завършването им.