Поддържането на летателната способност на самолетите МиГ-29 е от първостепенно значение.

Тази позиция изрази военният министър Николай Ненчев по време на дебатите в Народното събрание за ратификацията на споразумението с Полша за ремонта на самолетите ни.

Целта била да се потърси възможност за диверсификацията на ремонта на МиГ-овете. Оказало се, че Полша е единствен възможен вариант освен Русия.

6 двигателя ще се ремонтират. 2 двигателя ще получим за временно ползване. 2 години гаранция получаваме от полската страна. 7 месеца след влизане в сила на споразумението получаваме и двата „временни” двигателя.

Николай Ненчев увери, че с ремонта няма да се накърни интелектуалната собственост на руснаците. Гарант за качеството било полското военно ведомство. Споразумението влиза в сила след ратификацията.

"След ремонта в Полша поне 10 пилоти ще откажат да изпълняват полети със самолети, чиято гаранция и безопасност не е дадена от руския производител". Такава информация имал независимият депутат Велизар Енчев.

От парламентарната трибуна, той подчерта, че според европейското законодателство ремонтът може да се извърши само от главния конструктор - заводът-производител. Това са условията на Наредбата за условията и реда за сертифициране на летателната годност.

Това означава, че военният министър Николай Ненчев и заместникът му Димитър Кюмюрджиев не познават наредбата за летателната годност и може би не са я чели, подчерта Енчев. По думите му: "Само преди 10 години в София се извършваха подобни ремонти, но руския производител изпращаше по 20-тина души да следят процеса и накрая главният конструктор поставяше подписа си".

Енчев изтъкна, че Полша не може да завери ремонта на самолетите и да даде гаранция. От нашето Военно министерство искали да се харесат на САЩ, които не желаят да има руска техника.

Независимият депутат предупреди военния министър, че корпорацията МиГ оттегля гаранцията за самолетите. Към десните си колеги Енчев се обърна с думите: "Вие ще отговаряте за живота на българските пилоти, ако ремонтирате тези изтребители в Полша". И ги попита дали са готови да носят тази отговорност.