Държавата не ни помага с нищо, с абсолютно нищо. Нито със средства, нито с лекарства, нито с каквато и да е била помощ.

Това заяви Бистра Михайлова, която днес замина заедно със своя син Атанас за Москва. Преди десет години, на 2 декември, детето й е блъснато от джип в Димитровград, пресичайки улицата, за да отиде на училище. От тогава, Александър, вече близо години е в състояние на будна кома.

Тази пролет, когато връстниците му обмислят как да се подготвят за предстоящите абитуриентски балове, Наско посреща 18-годишния си рожден, в леглото, в което се намира вече 10 години, без да съзнава нищо.  

Единствената надежда, която Бистра има е присаждането на стволови клетки в специализирана клиника в Москва. Необходимите средства за това обаче Бистра е трябвало да събере сама. Опитала се кандидатства за фонда за лечение на деца в чужбина. От там обаче не получава и стотинка.

Причината, според специалистите, е че все още подобен вид интервенция, на която ще бъде подложен Наско, е в стадий на експерименти. Липсват и публикувани резултати в научната литература за ефект.

По този начин, те ми отказаха всякаква помощ, коментира Бистра.

Така тя се вижда принудена да събере сама сумата от 23 740 евро, необходими, за да може да замине за Русия. Атанас вече има три претърпени операции за присаждане на стволови клетки у нас. В състоянието му обаче няма значително подобрение.

Въпреки това, Бистра е попадала на различни публикации и материали, които доказват, че пациенти, които са се лекували в клиника „Невровит", където ще бъде настанен Атанас, имат значително подобрение на състоянието си. Българските лекари обаче са доста екептични към колегите си в Москва.

Бистра допълва, че лекарите не са й дали никаква гаранция за успех на лечението на Наско в Москва. Аз ги питам как е детето ми, има ли подобрение, трябва да ли да се лекува тук, те ми отговарят - ако имате пари, ще продължим.

Преди 6 години Бистра отива сама отива в общината в Димитровград, за да търси помощ. Среща се дори и със здравния министър. Получава само празни обещания и нито стотинка.

Шофьорът, който е блъснал Атанас, е осъден условно. Въпреки това Бистра успява да заведе и спечели паричен иск към него на стойност 40 хил. лв. Парите обаче свършват бързо, още преди дори перспективата за лечение в Москва да се появи.

Преди две години Бистра, чийто съпруг е изоставил малко след като става инцидента с детето им, се свърза с Красимир Горсов, който осъществява връзката с родителите на децата на „Ангели в беда". С негова помощ, тя успява да получи вече реална подкрепа от настоящия кмет на Димитровград Стефан Димитров. След срещата им общината стартира кампания за събиране на средствата. Сумата от над 50 000 лева е съ6рана за няколко месеца.

Няколко пъти са ме съветвали да оставя детето си. Никога не съм се замисляла и за секунда да се откажа от Наско, завършва Бистра. Дава същия съвет и на родителите, които имат деца в подобно състояние.