Членовете на Националното дружество "Традиция" ще шестват по улиците на София на 1 ноември - Денят на будителите символично, но и като протест срещу незаконното отнемане на историческите им оръжия.

Денят е избран неслучайно, тъй като те имат съзнанието, че са съвременни будители, които пробуждат националното самочувствие и патриотичен дух сред младото поколение, обясни Огнян Маринов, председател на Управителния съвет на дружеството, което е организатор на повечето възстановки от последните години. В студиото на БТВ Огнян Маринов заяви, че изземването от страна на МВР на оръжия от членове на дружеството не само е напълно незаконно, но и абсурдно, тъй като това оръжие се използва единствено и само атракционно. Те са издигнали в култ безопасността, винаги се правят репетиции и младите членове на дружеството преминат през обучение. "Дойде ни като гръм от ясно небе", посочи Маринов за масираната операция на служителите на МВР, които дори са обяснили по време на обиските, че те са по "нареждане от горе".

Патриотична организация притеснена, че им отнемат пушките за възстановки

Патриотична организация притеснена, че им отнемат пушките за възстановки

Според любителите на възстановките това е поръчково

Юристът Тодор Предов, който също е член на дружеството, обясни, че те са изключително травмирани от действията на МВР. Много от членовете на дружество "Традиция" са бивши военни. Той обясни, че оръжието, което използват, предварително се проверява от служител на КОС. Освен това по време на самите възстановки се използват само халосни боеприпаси, произведени в Казанлък.

Той цитира и законодателството, според което тези оръжия (от 19 век) са освободени от регистрация в КОС, защото са произведени през 19 век. По думите му нарушен е материалният закон и НПК. Законът не е нарушен от нас, а от служителите на МВР, отсече юристът.

Огнян Маринов посочи още, че дружество "Традиция" освен това е и член на Съюза на европейските военно-исторически клубове и дори са награждавани от тях, а награди имат и от Министерство на отбраната. Маринов не разбира действията на МВР и ги тълкува като целенасочени действия срещу Управителния съвет на дружеството.