От Националното дружество "Традиция" призовават МВР да спазва Закона за контрол на взривните вещества, оръжията и боеприпасите за това как и при какви случаи могат да извършат претърсвания и изземвания.

От дружеството са готови и на протестни действия, за да защитят правата си.

На пресконференция в БТА председателят на НД "Традиция" Oгнян Маринов заяви, че КОС и ГДБОП по незаконен и неправомерен начин за иззели оръжия от частни исторически колекции. Самото оръжие се използва от сдружението за възстановките, с които учат младото поколение на патриотизъм и показват атмосферата на отминали епохи. 

Отбелязаха с възстановка 143 г. от избухването на Априлското въстание

Отбелязаха с възстановка 143 г. от избухването на Априлското въстание

Един от най-славните моменти в българската история

Според дружеството контролните органи изпълняват заповед отгоре, като нарушават и Закона за културно-историческото наследство.

От НД "Традиция" са изпратили писма до депутатите от различни парламентарни групи, изготвени са подробни писма и до председателя на Народното събрание, президента, премиера и главния прокурор Сотир Цацаров. От техния отговор зависят по-нататъшните действия на дружеството, което обмисля протест, ако няма развитие по случая. 

2000 души наблюдаваха възстановката на боевете за Стара Загора

2000 души наблюдаваха възстановката на боевете за Стара Загора

Участваха над 150 души, с 6 оръдия - реплики

Ивайло Танчев, управител на Регионален клуб "Традиция" коментира, че след проверка на КОС-МВР и ГДБОП на 8 октомври са иззети исторически оръжия на над 130 години, използвани във възстановките на дружеството.

Танчев е протестирал с аргумент, че това са оръжия от Руско-турската война, а самите исторически оръжия са извън контрола на органите на МВР в България. Той се похвали с най-различни грамоти и награди за "своята престъпна дейност" - колекционирането на исторически оръжия.

По думите му колекционерството не е самоцел и няма смисъл вещите да се крият и да не се показват на хората. Той е "посъветван" от страна на контролните органи да си изчисти името, въпреки че самият Танчев не вижда смисъл в това - за какво да си чисти името, при положение, че стреля с оръжие единствено и само с цел патриотично възпитание на младото поколение на страната.

Танчев не знае с каква цел се изземват историческите оръжия, но според него работата е поръчкова. Много от нещата в България се случват с поръчка от някой, който не желае НД "Традиция" да развива своята патриотична дейност, призна той.

Ивайло Танчев заяви, че няма да спрат да разказват историята и традицията на младото поколение.