18-годишният Борислав Гарибов, който загина при паднала в Пирин лавина е имал всичко необходимо, но в конкретния случай улеят, по който се е спускал, бил много тесен, количеството сняг е било огромно и по пътя на следата на лавината имало много растителност. Всичко това е една мелница, която не оставя никакви шансове.

В сутрешния блок на БНТ заместник-председателят на Българската лавинна асоциация Красимир Стоянов предупреди, че всяко спускане, над което има много сняг, е ясно как ще приключи. В Пирин, Рила, Стара планина и Родопите има опасност от лавини.

Той обясни, че с огромно внимание трябва да се подхожда към терените в планината от всички, не само за фрийрайдърите. Има безопасни маршрути, които е хубаво да бъдат ползвани, призова Стоянов.

Фрийрайдърът в Пирин - оборудван, но без шанс да оцелее

Фрийрайдърът в Пирин - оборудван, но без шанс да оцелее

Лавината: 150 м фронт на откъсване, ход - около километър

По думите му в последно време начинът на живот на хората предопределило техните занимания. Лошото е, че информационният век ни дава измамната представа, че всяко ходене от точка А до точка Б може да се случи веднага, с определена екипировка и с приятели да отидем в планината. Този процес на образоване и трупане на опит сега се скъсява много и скъсяването на този процес води до всичко това, което се случва в последните години, подчерта Стоянов.

Всеки ден се правило контролирано взривяване на склонове с лавини. Всички тези неща не са панацея, планината е толкова голяма и няма как да се взриви цялата, допълни Стоянов.

Лавина затрупа млад сноубордист на Пирин
Обновена

Лавина затрупа млад сноубордист на Пирин

Младежът се е спускал с треньора си

Според него при падане на лавина първите 15-20 минути са най-важни. Има и примери на оцеляване в лавина в продължение на 5 часа.

Хората трябва да подхождат с внимание в следващите дни, защото прогнозата за времето е повече от ясна - гражданите да ходят само на безопасни места в гористата част на планината, да бъдат добре подготвени със заредени телефони и да ходят с по-опитен човек, призова Красимир Стоянов.

"Тези правила се пишат с кръвта на хората и това е лошото, и трагичното", каза още той.

ПСС разполага с детектори за затрупани от лавина туристи

ПСС разполага с детектори за затрупани от лавина туристи

Ще има и четвърти уред

Припомняме, на 24 декември лавина затрупа млад сноубордист.

Ден след това директорът на ПСС към Българския червен кръст Емил Нешев каза по време на брифинг, че младежът не е имал шанс да оцелее при създалата се ситуация.

По-късно от ПСС съобщиха, че вече разполагат с детектори за затрупани от лавина туристи.