Не оставяйте домашните си любимци без вода по време на летните горещини. Това съветва д-р Марина Иванова от фондация „Четири лапи".

В практиката си много често съм имала случаи на пострадали от горещините животни, заяви тя.

Слънчевият или топлинен удар е хипертермия (повишаване на телесната температура) в следствие продължителното излагане на висока температура или слънчева светлина.

Ако не се вземат бързи мерки, това може да доведе дори до мозъчен оток и смърт на животното, добави тя.

За съжаление причината за топлинните удари при животните почти винаги е една и съща - собствениците не си дават сметка колко опасни могат да бъдат горещините за питомците им.

Най-често от горещините страдат животни, оставени в затворени помещения с лоша вентилация, например автомобили и витрини в зоомагазини , както и кучета, вързани на синджир, на които не са осигурени сянка и вода.

Предразположени са и онези домашни любимци, които не са приспособени към високите температури.

Това важи в пълна сила за кучетата от северните породи, като нюфаундленд или хъски.

От Четири лапи съветват да не оставяте домашния си любимец на слънце дълго време и редовно да му се осигурява достъп до вода за пиене.

Ако се наложи да го оставите в колата - паркирайте на сянка, отворете леко поне един прозорец и не се бавете много. Ако имате вързано на двора куче - уверете се, че има сянка, под която да може да се скрие.

Не разхождайте кучето си в най-горещите часове на деня.

Ако сте на морето с куче - не го водете на плаж през деня, тъй като това може да бъде опасно за здравето и живота му, добавят от организацията.

Признаците за топлинен удар са доста характерни: силно и учестено дишане на животното, зачервяване на видимите лигавици (език, венци, конюнктиви), повишена телесна температура, нестабилна походка и повръщане", обясни д-р Иванова

От организацията съветват в случай на "прегряване" да се окаже бърза и адекватна първа помощ .

Преместете животното на сянка или в охладено помещение, дайте му вода за пиене, намокрете го със студена вода или покрийте главата му с мокра кърпа (но не и лед, тъй като голямата разлика в температурите може да доведе до шок за организма).

Ако не е в съзнание - незабавно го отведете на ветеринарен лекар, допълват още от „Четири лапи".