Поради силно усложнената обстановка в египетската столица Кайро и голямата вероятност от по-нататъшно ескалиране на напрежението, МВнР настоятелно препоръчва на българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Кайро до нормализиране на обстановката в града.

По информация на Посолството на Република България в Кайро, достъпът до международното летище в града е силно затруднен и се осъществява при значителен риск за сигурността.

Вицепрезидентът Мохамед ел Барадей подаде оставка
Още...

В случай на възникване на извънредна ситуация и необходимост от установяване на бърз контакт с посолството на Република България в Кайро, от изключително значение е българските граждани  предварително да са се регистрирали в посолството, като оставят свой адрес и телефон за връзка.
Те могат да направят това и по телефона или чрез електронната поща на посолството:

Посолство на Република България в Арабска република Египет
Адрес: 6, El Malek El Afdal Str. Zamalek, Cairo, Egypt
Тел.: +20 2 273 630 25; +20 2 273 660 77
Факс: +20 2 2736 38 26
Дежурен телефон в извънработно време: + 20 122 317 1991
E-mail: Embassy.Cairo@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/egypt

В Египет бе въведено извънредно положение на територията на цялата страна за срок от един месец с указ на и.д. президент Адли Мансур.

Извънредното положение влезе в сила днес от 14.00 ч. по Гринуич. Според египетски телевизии то дава неограничени правомощия на армията и силовите структури, както и възможност за установяване на комендантски час с ограничаване на движението по улиците на градовете.

Египетската държавна телевизия излъчи изявление на Адли Мансур, според когото извънредното положение е въведено заради "опасности за сигурността и реда в страната, породени от от целенасочени подривни действия". Мансур призова армията да помага на полицията при поддържането на реда и сигурността и защитата на живота на египтяните.

По обновени данни на египетското здравно министерство 95 души са били убити и 874 ранени при днешните сблъсъци в Египет между полицията и симпатизанти на сваления президент Мохамед Морси. Сред убитите има както цивилни, така и полицаи.