Покупката на животно за коледен или какъвто и да е друг подарък е една от най-лошите идеи за празнична изненада. Това се казва в становище на австрийската организация за защита на животните "Четири лапи", разпространена от офиса им в България.

В повечето случаи решението за такава покупка е импулсивно, без хората да си дават сметка за отговорностите, грижите и разходите, които изисква домашният любимец.

Затова и не е добра идея да се подаряват животни на други хора, защото никой няма как да знае дали подаръкът му няма да се окаже ненужен и изхвърлен.

В случая обаче става дума за живо същество.

Безочливи търговци на кученца и други животни пък се възползват от това, за да увеличат продажбите си, сочи проучване на организацията относно онлайн търговията.

Оказва се, че в дните преди коледните и новогодишните празници има увеличение на обявите за продажба на животни с до 40% в сравнение с началото на есента.

Към средата на декември обявите в четирите най-големи платформи за онлайн търговия е около 33 000, обяви директорът на "Четири лапи" за България д-р Марина Иванова.

"Предлагат се основно кученца, като в момента най-популярни са малките породи - померан, йорки, чихуахуа, както и кучета от т.нар. "опасни" породи - алабай, питбул, американски стафордшир териер, кане корсо и подобни. Нова тенденция е увеличеното предлагане на редки и екзотични породи котки", заяви Иванова.

Според експертите вина за рисковете, които са немалко за самите животни и за купувачите, идват и от сайтовете, които нямат политика на защита на потребителите от заблуди и измами.

Основните проблеми, на които са се натъкнали експертите на организацията, са липсата на проследимост на обявите към конкретен развъдчик или търговец, неясния произход и здравословно състояние на предлаганите животни. Има и тотална липса на контрол върху съдържанието на обявите. Така нерядко се предлагат незаконни неща, като например масовата продажба на животни с рязани уши и опашки. Нещо, което е забранено у нас от 2008 г.

"Имаме десетки оплаквания от хора, закупили животинче от обява, което след това се е оказало със скрито заболяване, изискващо скъпо и нерядко безрезултатно лечение", заяви д-р Иванова.

По думите й има сериозни емоционални травми за всички в семейството и най-вече за най-малките, когато новият домашен любимец, на когото толкова се радват, внезапно влоши здравословното си състояние и почине.

Освен това са доста и случаите, в които хора си купуват животно без да са наясно дали могат да се грижат за него.

От "Четири лапи", както и много други ветеринари и експерти, съветват, ако все пак сте решили да зарадвате близките си с домашен любимец, да се обърнете към някой от приютите за безстопанствени животни или групите от активисти, които се грижат за пострадали улични четириноги. Бизнесът на развъдниците е много доходоносен за собствениците му, но и много жесток.

Осиновявайки животно, вместо да го купувате, спасявате живот и освен това помагате за намаляване на броя на нежеланите животни на улицата и в приютите, се казва в заключение на становището на организацията.