Ако Държавна сигурност разполагаше с парите, които й приписват митовете и приказките, с парите от черните куфарчета, то промяната нямаше да се случи.

Така бившият директор на 6-о управление в Държавна сигурност Димитър Иванов коментира в сутрешния блок на БиТиВи днешната 20-годишнина от прехода от социализъм към демокрация.

Иванов определено се противопостави на образа на фаталната Държавна сигурност, като определи приказките за куфарчета като „крайно несериозни" и помоли журналисти и граждани в България да „мислят с ума си" и да не се подвеждат по глупости.

Иванов сподели личното си мнение, че демокрацията е нещо много хубаво и е станало добре, че настъпи края на съветския социализъм.
Според него крахът на социализма е бил предопределен и заложен в самия него. Именно и заради това той няколко пъти повтори, че всъщност сценарии на случване на промяната не е имало.

„Ако би имало - то нямаше да настъпи такъв хаос", каза Димитър Иванов и обясни, че при сценарии и ръководна роля на ДС щеше да има подреденост, етапност и шаблонираност - нещо, което след 10 ноември и в първите години след промяната, е нямало.

След като повтори няколко пъти, че куфарчетата са мит, Димитър Иванов обясни попадането си в „Мултигруп" като „въпрос на шанс".

Веднага след промяната, Иванов е останал без работа, уволнен от Любен Гоцев и Луканов, без движимо и недвижимо имущество, със семейство с три деца.

„Илия Павлов просто ми се обади пръв. Това е все едно, както самият Павлов, казваше по-късно, да намериш златна пара на улицата и да не я вдигнеш. Аз бях обучен, образован, възпитан и дисциплиниран.", обясни Димитър Иванов.

Иванов коментира накратко и настоящата политически ситуация в България.

По думите му Бойко Борисов е „героят на нашето време", който е успял да въплъти енергията на българския народ, която избухва периодично.
Дано той да успее да я задържи още 2-3 години, допълни Иванов. Според него все още ГЕРБ не функционира като партия.

По думите му единствената функционираща и жива партия в момента е БСП със своята 120-годишна история.
Тя има механизми и сцепление, нея искрено я подкрепят много хора и чувството за принадлежност е искрено, посочи Димитър Иванов. Затова и според него БСП няма да се разпадне или разцепи, каквито намеци има в последно време.

Иванов обясни обаче поведението на лидера на БСП Сергей Станишев или като паника от ситуацията, или като „малко бой е ял преди време".