В натоварения и снежен трафик в страната до момента няма бедстващи и аварирали автомобили.

Това стана ясно на извънреден брифинг в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), на който министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на АПИ инж. Лазар Лазаров показаха в реално време какъв е трафикът в страната и къде са критичните участъци.

Добрата новина е, че с изключение на два закъсали ТИР-а няма получени сигнали за закъсали леки автомобили.

Сняг и натоварен трафик по пътищата
Обновена

Сняг и натоварен трафик по пътищата

От Перник влизайте в София по АМ "Люлин", а не през Владая

Най-често хората се обаждат, за да дадат информация за снегонавявания по пътищата или пък да получат съвет откъде да минат.

Очаквано най-интензивно е движението на входовете на София, както и на граничните пунктове към страната от Сърбия и Гърция.

Натоварено е и в района на Симитли - по пътя от Банско към Благоевград.

„Очакването за голям интензивен трафик, съчетано с очакваните метеорологични условия, се сбъдна”, отчете Лиляна Павлова. Тя разкри, че към този момент най-обилният снеговалеж е в източната част на страната, където обаче трафикът не е толкова интензивен.

"Снегът пак ни изненада", алармират граждани

"Снегът пак ни изненада", алармират граждани

Снегът пак ни изненада

Павлова увери, че непрекъснато заседава създаденият кризисен щаб, който обединява усилията на АПИ и МВР.

„В реално време следим обстановката”, изтъкна регионалният министър. Тя напомни и за забраната за движение на тежкотоварни автомобили от 14 до 21 часа днес, като посочи, че спирането на ТИР-овете в района на Ботевград е започнало още към 12:30 часа заради по-засиления трафик.

В помощ на шофьорите на ТИР-ове в страната има 50 паркинга, където ТИР-овете могат да отседнат. 1000 пък са работещите снегорина по републиканската пътна мрежа към момента, посочи още министър Павлова.

Нейният съвет към пътуващите в момента е да карат внимателно, да спазват ограниченията на скоростта и задължително да не тръгват без зимни гуми.

С апел към шофьорите се обърна и инж. Лазар Лазаров, който ги посъветва да не предприемат рискови маневри, да не са изнервени, да се движат в колони и да приемат, че е нормално това движение предвид трафика и времето.

„Нека да не са завишени очакванията на хората”, отбеляза шефът на АПИ. И той от своя страна увери, че пътната обстановка е нормална, няма проблеми, но това все пак е зимна обстановка.

Стотици българи блокирани на "Калотина"

Стотици българи блокирани на "Калотина"

Липса на организация

Гражданите трябва да се чувстват сигурни”, убедена е и вътрешният министър Румяна Бъчварова. Тя определи организацията на работата като изключително добра и също увери, че ситуацията се следи непрекъснато.

МВР шефът разкри, че към момента по пътищата има 240 патрула на МВР, които подпомагат за нормалното движение по пътищата.

Трафикът по границите също е интензивен, но няма проблеми, стана ясно още от думите на Бъчварова.   

По-късно от МВР съобщиха, че временно е затруднено движението през Ришкия проход, тъй като малко преди 14 часа е станал пътен инцидент между два леки автомобила на главен път, при разклона за Смядово.

По първоначални данни са пострадали леко четирима, които са транспортирани за преглед в болнични заведения. На място има патрулни екипи, които регулират движението. Тежките камиони ще бъдат спирани, до изтеглянето на автомобилите.

преди 8 години в 18:59 ч.

АПИ: От 18.30 ч. до 8.00 ч. се спира движението по Айтоски проход /Айтос-Руен/ поради обилен снеговалеж.
Още...

преди 8 години в 18:50 ч.

АПИ: Спира се движението на тежкотоварни камиони над 12 т по път III-842 Белово-Юндола и III-842 Велинград-Сърница поради обилен снеговалеж

преди 8 години в 18:30 ч.

АПИ: Спира се движението на тежкотоварни автомобили над 12 т по цялата републиканска пътна мрежа в област Смолян поради обилен снеговалеж. Шофьорите да се движат задължително с вериги през проходите Пампорово, Превала, Рожен и Печински.

преди 8 години в 18:21 ч.

АПИ: Между 21.00 ч. и 6.00 ч. се спира движението на всички моторни превозни средства по третокласната пътна мрежа в област Шумен поради обилен снеговалеж
Забранено е движението и на всички моторни превозни средства над 12 тона по второкласната и третокласна пътна мрежа на общините Разград, Лозница и Цар Калоян в област Разград поради обилен снеговалеж
Още...

Последно обновление в 18:24 ч. на 03.01

преди 8 години в 18:01 ч.

АПИ: Товарните автомобили над 3,5 тона да се движат задължително без ремаркета и полуремаркета по път II-76 Харманли - Княжево. Леките МПС да се движат задължително с вериги

преди 8 години в 17:28 ч.

Снимка 214384

Източник: БГНЕС

МВР: Най-много сняг има в Монтана и Видин. Пътищата се почистват и опесъчават. Проходът Троян-Кърнаре е затворен за движение поради снегонавявания. Поради заледяване е спряно движението на пътя София – Плевен, след Радомирци.
На българо–сръбска граница движението се нормализира, на българо-македонска граница – трафикът е слаб. Интензивен трафик има на българо–гръцката и турската граница. На ГКПП – Калотина - интензивен трафик от товарни автомобили за излизане от страната, а на румънската – интензивен на изход от товарни автомобили.

Последно обновление в 17:41 ч. на 03.01

преди 8 години в 16:18 ч.

АПИ: Ограничава се движението на всички МПС през Троянски проход

преди 8 години в 15:39 ч.

МВР: Малко преди 14 часа е станал пътен инцидент между два леки автомобила на главен път, при разклона за Смядово. По първоначални данни са пострадали леко четирима, които са транспортирани за преглед в болнични заведения.
На място има патрулни екипи, които регулират движението. Тежките камиони ще бъдат спирани, до изтеглянето на автомобилите.

преди 8 години в 15:39 ч.

300 000 автомобила се очаква да влязат в София днес

300 000 автомобила се очаква да влязат в София днес, заяви на брифинг за пътната обстановка в страната комисар Бойко Рановски, началник на отдел "Пътна полиция" в ГДНП в МВР.

Той добави, че се очакват известни затруднения.

 "За пътуващите към София е създадена организация за поемане движението както в посока Перник, така и в посока автомагистралите "Хемус" и "Тракия. На влизане в София колегите са разпределили екипите на всички възлови кръстовища, на всички светофари има възможност за ръчно регулиране, за да може потокът от автомобили по най-бързия начин да мине през дадения участък", изтъкна комисар Рановски.

По думите му пътуващите от Перник имат възможност да ползват и автомагистрала "Люлин", а не всички да минават през Владая. 

През деня имаме само един тежък инцидент и се надяваме така да завърши деня, каза още той.

преди 8 години в 15:37 ч.

АПИ: Затруднено е движението по път I-4 в района на Омуртаг поради ПТП. Трафикът се регулира от Пътна полиция.

преди 8 години в 15:37 ч.

АПИ: Възстановено е движението по път I-1 при 5 км след Ботевград, в посока Мездра. Трафикът по АМ "Тракия" при км 175, в посока София се осъществява в аварийната лента поради ПТП.
Затруднено е движението през Ришки проход поради пътно-транспортно произшествие. Пътна полиция регулира трафика.