Некоректните платци у нас се увеличиха до 54%, съобщават от Асоциация за защита на потребителите (АЗП), позовавайки се на анализ на Асоциацията на колекторските агенции в България за първата половина на тази година.

Процентът на българските потребители, които не са успели да си върнат кредитите към банките навреме през миналата година, е бил 48 на сто.

В същото време се отчита бум на търсенето на заеми заради намаляването на лихвите по кредитите, показват данни на БНБ. През септември тази година ипотечните заеми за първи път са надхвърлили 10 милиарда лева и достигат рекордната сума от 10.2 милиарда лева. На годишна база ръстът на ипотечните кредити е с внушителните 9.9%. Потребителските кредити растат още по-бързо. Те вече са 8.9 милиарда лева, което е увеличение от над 15% спрямо септември 2017 г.

На второ място по брой на закъсалите длъжници са потребителите на услуги на небанковите кредитиращи институции, които най-често отпускат т.нар. бързи кредити. Все пак при тях се отчита известен спад - ако до миналата година това са били 20% от длъжниците, сега те вече са "само" 18%.

Средният размер на необслужваните задължения, търсени от колекторските фирми, е 1162 лв., преди година е бил 728 лв. Това означава, че хората не планират добре разходите си и затова понякога забравят или пропускат някои вноски. Интересен момент е, отбелязват от асоциацията, че най-бързо расте броят на хората, които задлъжняват заради различни телекомуникационни продукти - телефони, таблети и др. Техният брой сред исканията за просрочени задължения е скочил 2.5 пъти - до 15% на фона на 6% година по-рано.

От асоциацията призовават хората да внимават с вземането на кредити, защото могат да попаднат в ръцете на колекторските фирми, които упражняват системен тормоз над българските граждани при събирането на дългове.

Това са новите рекетьори и мутри в България, предупреждават от организацията.

Напомня се, че основен инструмент на действие на колекторските фирми е подвеждането на гражданите за техните права, включително по отношение на давността на дълговете. Често потребителите биват подмамени от колекторите да погасяват дългове с изтекла давност, на разсрочено плащане при това "уж" с отстъпки.