Възможност, а не ограничение вижда екоминистърът Нено Димов в "Натура 2000".

"Земеделската продукция, която се произвежда в зоните от мрежата, е чиста. Тя е с много добри качества и цена, което означава, че може да се печели от Натура 2000", заяви министър Димов, които заедно с министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов посети фермерски пазар, посветен на Деня на "Натура 2000".

Двамата министри разгледаха щандовете и опитаха продукти Министрите разгледаха сергиите и тестваха продукти, които са произведени в зоните от мрежата от защитени територии.

Денят на "Натура 2000"

Денят на "Натура 2000"

В мрежата се включва 18% от територията на 28 европейски държави

17 са изложителите от различни зони на "Натура 2000" на пазара. Те представиха млечни, зърнени и розови продукти, мед, зеленчуци, билки, ядки и други екологично чисти храни и напитки.

На информационен щанд МОСВ представи възможностите на мрежата "Натура 2000" и програма LIFE на ЕС.

Ежеседмичният пазар е чудесна инициатива на Змеделското ведомство, според мин. Димов. По думите му там потребителите могат да опитат и продукти, които се произвеждат и в защитените територии.

340 общо са защитените зони от мрежата "Натура 2000", изтъкна Нено Димов. Зоните покриват 34,4% от територията на страната. Челно място заема България в Европа по защитени зони.

Европейският празник на "Натура 2000" беше отбелязан и с информационен ден в МОСВ. В честването участие взеха и представители на управляващите органи на европейските програми с представяне на мерките за подпомагане, свързани с мрежата.