Министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил представи пред членовете на парламентарната Комисията по земеделие и гори информация за подготовката на усвояване на средствата по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., гарантирането на преките плащания и обезпечението на земеделските производители заради неблагоприятните климатични условия през тази година, съобщи Пресцентърът на министерство на земеделието.

Министър Кабил посочи, че зърнопроизводителите с пропаднали посеви на 100 %, окосени за храна за животни и презасети площи ще получат по 35 лв. на декар за пшеница и 30 лв. на декар за ечемик.

Според данните на МЗП на базата на констативните протоколи са регистрирани 426 земеделски стопани с пропаднали на 100 % площи.

От тях 18 574, 32 хектара засети с пшеница и 5 212,05 хектара с ечемик.

С решение на Министерски съвет от 5 септември 2007 г. за предоставяне на държавна помощ за компенсиране на загубите е определен финансов ресурс в размер на 7 500 000 лв.

На 17 октомври 2007 г. ЕК одобри предоставянето на държавната помощ за период от три години да се отпускат по 100 млн. евро годишно за компенсиране на земеделски стопани при напълно пропаднали площи от природни бедствия и неблагоприятни климатични условия.

Земеделските производители с напълно продапнали площи от пшеница, ечемик, маслодаен слънчоглед и царевица за зърно имат право на държавна помощ, която ще се изплаща по ред и размер, определен от ДФ „Земеделие", подчерта министър Кабил.

Съществен фактор за гарантиране на коректността на изплащанията за преките плащания са извършените проверки на място за установяването на размера на ползваните парцели, посочи министър Кабил.

До момента такива проверки са направени на 5 % от подалите заявления земеделски стопани, посочи още министър Кабил.