Наблюдава се засилен интерес към зимните ни курорти. Само за последната една седмица гостите, които са посетили Банско, са 7800 по данни на бизнеса. Най-голям е делът на румънските посетители - 3800 човека за една седмица, след това са българските, има интерес и от съседните страни - Сърбия, Гърция, Северна Македония. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова при инспекцията си в града. В проверките участва и кметът на Банско Иван Кадев.

Имаме сериозна заетост, резервациите са около 50%, информира още вицепремиерът. От началото на годината имаме 830 чешки туристи, като за миналата година са били 62, съобщи министърът. По думите ѝ чешкият пазар се преориентира към зимните спортове.

25% чужденци отказали резервациите си в Банско след изискването за отрицателен PCR

25% чужденци отказали резервациите си в Банско след изискването за отрицателен PCR

Хотелиери с искане да не се изисква тест от вече ваксинирани туристи

 Николова инспектира няколко места за настаняване, сред които Гранд хотел Банско, Стражите, Спорт хотел Банско и други, както и началната станция на лифта.

Тя информира, че проверките до настоящия момент и в курортите, и във вътрешността на страната, показват, че бизнесът спазва мерките. Николова посочи, че се обмисля и възможността на граничните пунктове, там, откъдето влизат чужди туристи, освен изискването за PCR да има и алтернативна възможност за антигенен тест, но това е допълнително решение, което ще се обсъжда със здравните власти.