Византийската сребърна чиния от 12-ти век не бе продадена на състоялия се търг в аукционната къща "Кристис" в Лондон, тъй като не бе постигната очакваната цена от 300 000 британски паунда.

Най-високата предложена цена при анонимното наддаване бе 240 000 британска паунда, при първоначална цена 180 000 британски паунда.

По-рано днес говорителят на "Кристис" Матю Пейтън заяви, че възражението на българските власти не е било взето под внимание. Според Пейтън британският съдия Фок не намерил основания продажбата да бъде спряна.

Припомняме, говорителят на „Кристис" Матю Пейтън беше заявил, че  търгът ще се състои между 16.30-17.00 часа българско време, но по последна информация българският уникат не е бил продаден.

Постъпилото заявление от българските власти да бъде спряна продажбата е било отхвърлено сутринта от британския съдия Фок, който е смятал, че няма достатъчни основания да бъде спряна продажбата.

Оперативната информация на спецслужбите на МВР сочи, че чинията от 12 век, която се продава на търг в Лондон е била открита при иманярски разкопки в България през 1999 година, след което контрабандно е изнесена от страната.

Това каза Володя Велков, началник отдел „Контрабанда с културно-исторически ценности" към ГДБОП, цитиран от БНР. Той добави, че антимафиотите разполагат с данни за провеждането на незаконни търгове на антични предмети във Велико Търново, Монтана и в столичен хотел.

Припомняме, по-рано днес завеждащият отдел "Международно правно сътрудничество" към Върховна касационна прокуратура прокурор Камен Михов съобщи, че продажбата на византийската чиния ще бъде предотвратена.

Тогава Михов съобщи, че след предприетите от страна на българската прокуратура адекватни мерки и установеното от ръководения от него отдел добро международно сътрудничество, след депозирането от българската страна на молба английски съд да запорира и изземе уникалния съд, такава заповед е издадена.