И в следващия парламент без БСП не може да се направи правителство. Това каза пред БНТ лидерът на "столетницата" Корнелия Нинова. Трябва да се спре да се гласува с емоция, а с разум. Защото е изключително важно какво ще се случи на 11 юли. Въпросът е да се избере този, който може да осъществи промяната, който има политики, категорична е Нинова, посочвайки, че единствено БСП е била реалната опозиция в последните години.

Трябва ни промяна, която да доведе до стабилност. Например промяна в пенсионната система, икономическия модел и промяна в съдебната система, отсече тя.

БСП ще включи в лявата си коалиция още две партии, съобщи тя. Споразумения се очаква да бъдат подписани в понеделник.

БСП отмени утрешния си пленум

БСП отмени утрешния си пленум

Тогава трябва да бъде готова окончателно листата на социалистите

Тя коментира и провалилата се коалиция с партията на Татяна Дончева "Движение 21". "Исканията им бяха прекомерни за съюза, който правим. Не беше равнопоставено спрямо другите партньори, не бе справедливо и честно".

БСП ще предложи широка алтернатива, категорична е Нинова, очертавайки основните проблеми в държавата според нея - бедността, загубата на работни места, спадане на доходите, повишаване на разходите.

Нинова обоснова резултатите на партията си отчасти с това, че не цялото твърдо ядро на левицата е излязло да гласува. "Има много възрастни хора, които ги е страх от Covid", каза тя.

Нинова коментира вътрешнопартийните дрязги в "столетницата" около подреждането на листите за предстоящия вот. "Не приемам наши кандидати за депутати, които казват "или съм водач на листатата или няма да участвам". Това изразява личен интерес", заяви тя.

Според нея става все по-малко вероятно ГЕРБ да се върнат на власт, но в никакъв случай Борисов не трябва да бъда подценяват. "Те имат все още силна мрежа из страната, кметове, бизнеси, гравитиращи около тях".

Припомняме, на 22 май БСП подписа предизборно споразумение с АБВ и "Нормална държава".

В коалицията не влезе Татяна Дончева и нейното Движение 21, въпреки че това бе предварително обявено.

Два дни по-късно проф. Минчо Христов влезе в коалиция с БСП.

А на 26 май социалистите се регистрира в ЦИК.