"Пълен хаос" в собствеността и управлението на язовирите. Това е заварила вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. В сряда тя бе изслушана от Комисията по икономическа политика и иновации в парламента.

На първо място огромен е хаосът що се касае до собствеността на язовирите - има държавни, общински, на областните управи, на частни лица, дори и на научни институти, каза Нинова. Но още по фрапантна е ситуацията що се касае до контрола и управлението на тези водоеми. "При органите, които управляват и ремонтират язовирите, хаосът също е пълен, като има 4-5 институции с препокриващи се правомощия. Бих нарекла това пълна безотговорност. Всички знаем колко случаи на преливане, на аварии имаше, но никой не е поел отговорност именно заради това - отговорността се размива."

Големите язовири са пълни над 90% от капацитета си

Големите язовири са пълни над 90% от капацитета си

Разполагаме с оптимални водни ресурси за сезона...

Именно за да останат в миналото въпросните порочни практики от икономическото министерство извършват основен анализ на сектора въз основа на който ще бъдат изготвени и внесени в Народното събрание предложения за законови промени, които да урегулират проблемите.

"Целта е една - водите на България да се използват целесъобразно. Да изградим цялостна визия, да имаме едно добро законодателство. Но най-вече - напролет да не виждаме тези страховити картини на прелели язовири, залято имущество, не дай Боже на пострадали хора", коментира вицепремиерът.

По думите на Нинова към момента са събрани редица и доказателства за злоупотреби по отношение на проектите за ремонт на язовири, за които кабинетът "Борисов" 3 е отделил 630 милиона лева - казус, представен пред обществеността още през лятото от Кирил Петков, тогава министър на икономиката. Парите са били дадени на Държавната консолидационна компания, която пък на свой ред отпуска средства на държавното дружество "Монтажи" за ремонт на водоемите. Ремонт, който обаче, оказва се, е направен едва на минимален брой обекти.

"Вече е готов единият доклад, съвсем скоро се чака и докладът от Сметната палата. Образувана е и прокурорска преписка", отчете Нинова. Все още обаче нямало обратна връзка от страна на държавното обвинение що се касае до развитието на производството.

"Проверките са стигнали доста дълбоко, всичко е в прокуратурата, но не сме чули за прогрес по тези теми", каза на свой ред министърът на иновациите Даниел Лорер, който също бе изслушан от комисията.