Големите язовири, които се използват за производство на електроенерегия, са пълни над 90 на сто от капацитета си, заяви пред на БНР Димитър Зарчев от Централното диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор. Той допълни, че общият воден запас е на едно от най-високите си нива за последните две години.

"Разполагаме с оптимални водни ресурси за сезона. Притоците са нормалните, започват да намаляват вече, тъй като тези дъждове, които паднаха, общо взето имат локален характер. Не се отразяват върху повишени притоци към язовирите." - поясни той.

В момента не се произвежда повече електричество от язовирите.

"По отношението на управлението на водния ресурс, колегите от НЕК работят с него изключително внимателно и отговорно. Покриват пиковете на системата, без излишен разход на воден ресурс. Нямаме за момента повишено производство от водните електрически централи." - отбеляза Зарчев.

Има достатъчно вода в язовирите за 2021 г., уверява Ревизоро

Има достатъчно вода в язовирите за 2021 г., уверява Ревизоро

Обемът им е достатъчен да осигури потреблението

Той обясни, че наличната вода в язовирите служи като запас, за да може да бъде използвана когато отново стане студено.

"Пазим я за всички дейности, за които се използва водата - напояване, питейни нужди и производство на електроенергия през идващата зима." - увери събеседникът.

Когато неотдавна единият блок на АЕЦ "Козлодуй" беше спрян за планов ремонт заради технически проблем, а другият намали мощността си, именно ВЕЦ са осигурили необходимия ток на страната.

"Тогава водата пое около 70 до 80 процента от товара, който изгубихме при намаляването на производството на работещия блок от АЕЦ-а, като го направи за кратко време, тъй като, както знаете в условията на либерализиран пазар, търговците успяха да набавят енергия в следващите няколко часа от други източници." - посочи Димитър Зарчев.

ДАМТН: Проблемни са малките язовири, има опасност от Мизия - 2

ДАМТН: Проблемни са малките язовири, има опасност от Мизия - 2

Язовир "Бързина" е голям проблем

Припомняме, че едно от разкритията на служебното правителство беше свързано именно с парите, отделени за ремонт на язовирите. Министърът на икономиката Кирил Петков "провери" три язовира със завършен ремонт, но празни и дори затревени. Причината - документално язовирите не са предадени за стопанисване. От ГЕРБ пък обвиниха, че язовирите са източени в края на май месец, за да може Кирил Петков да се снима на фона им.

Прокуратурата подхваща казуса с ремонта на язовира край Ловеч

Прокуратурата подхваща казуса с ремонта на язовира край Ловеч

Изискана е информация от икономическия министър