Малките язовири са проблемните язовири. Това каза пред БНТ Петър Горновски, председател на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

По думите му години наред не са полагани грижи за тях. Това се дължи на прехвърлянето на отговорностите на общините.

Петър Горновски уточни, че язовир "Бързина" е голям проблем и затова утре се събират в Министерски съвет на среща с икономическия министър Кирил Петков. По думите му трябва да се намери решение язовирът да е безопасен. Именно от този язовир стана трагедията в Мизия през лятото на 2014 г. 

Припомняме, тогава река Скът излезе от коритото си след поройни дъждове и остави под вода за две седмици 1200 къщи и обществени сгради в Мизия. Стихията събори десетки домове, а още над 100 бяха обявени за опасни и разрушени по-късно. Години наред населението в района не можа да възстанови щетите. През лятото на 2018 година община Мизия отново бе един месец в обявено бедствено положение след порои. Подобно беше положението и през 2015 година.

Удавниците на бедственото нехайство на държавата

Удавниците на бедственото нехайство на държавата

Всички знаеха предварително, че ще има поройни дъждове не само в региона, но и в цялата страна. Българските общини винаги са изненадани от дъжда, от снега, от ветровете...

Водното езеро на язовира е собственост на държавното предприятие, а стената е на общината. Той е последен от една каскада от 14 язовира. Този язовир е опасен, констатира той.

Заради язовир "Бързина" е започнала и промяната в Закона за водите. През 2018 г. с промените в Закона за водите са установени 416 критични язовира. Десет са завършени, 266 са със сключени договори, ремонтират се в момента 100 язовира.

Петър Горновски обясни, че 73 язовира са с първа и втора степен на преливане и ако мине вълната ще залее населените места.

Според него трябва общините да прехвърлят собствеността на държавата. Той уточни, че 73,7% са общинска собственост, а едва 11% са държавна собственост. Има обективни проблеми със стопаните.

Горновски обясни и как сe прави проверка - тя става с технически средства - дронове. Правила го главната им агенция - като се извършват огледи и, ако има нарушения, се правят констативни протоколи и се дават предписания. Ако предписанията не се изпълняват, глобите са двойни.

Кирил Петков пише SMS-си "Аз съм министърът, искам да се чуем" - отговор няма

Кирил Петков пише SMS-си "Аз съм министърът, искам да се чуем" - отговор няма

Йерархията на различните държавни компании не позволява нито контрол, нито да се търси отговорност

Припомняме, че преди дни служебният икономически министър Кирил Петков излезе с информация защо язовир "Пазар дере" край Ловеч е в лошо състояние. Той говори и за други два язовира - "Злати войвода" 3 и "Злати войвода" 4 - там ситуацията е идентична ремонтът е завършен, обектът е предаден от фирмата строител, но по неясни причини все още не влиза в експлоатация. Това стана в рамките на проверката как работи Държавната консолидационна компания (ДКК) и инвестираните в нея 600 милиона лева.

Петков на проверка завари затревени язовири. От ГЕРБ обаче контрираха, че язовирът "Пазар дере" е източен специално за посещението на министъра.

Язовиргейт - ГЕРБ отново отговориха на министъра

Язовиргейт - ГЕРБ отново отговориха на министъра

Лъжел за цени над пазарните