Продължава разследването на причините за наводнението в Мизия. След като Районната прокуратура в Оряхово се самосезира, беше образувано и досъдебно производство срещу неизвестен извършител за това, че на 2-ри и 3-ти август т.г., в гр.Мизия, по непредпазливост е причинил наводнение и с това е изложил на опасност живота и имота на другиго, като от горното е последвала смърт и значителни вреди, съобщиха от Прокуратурата.

До момента Окръжната следствена служба във Враца е установила броя и собствеността на язовирите, чийто водосбор се оттича към рекаСкът, огледала е състоянието им, както и това на водоемите във Враца, Хайдерин, Бяла Слатина, Борован - общо 39 язовира.

Разследващите установили, че само 4 от водоемите не са преливали. Всички останали 35 са преливали през преливниците си, а 12 през короните си (най-високите части от тях).

Само при два от язовирите са установени прориви /частично прекъсване/ в стените - на яз."Стубеля" и яз."Церов дол" в землището на с.Борован. Водните количества от посочените водоеми са се оттекли в яз."Братковец", който е без констатирани технически нарушения, съобщават още разследващите.

Те са направили и оглед на коритото на р.Скът в Мизия. Констатирали наличието на храстовидна растителност и единични дървета със средна дебелина.

По делото са изискани справки от всички ресорни институции относно релефа в района, информация за водосбора, количеството валежи както и особеностите, които могат да са от значение по делото.

Изискани са писмени документи от общинските власти в гр.Враца, гр.Бяла Слатина, гр.Мизия, с.Борован и с.Хайредин; изискани са документи за дейността на кризисният щаб при Областния управител на област Враца, допълват от Прокуратурата.

Установено е, че само на 01.08.2014 г. и на 02.08.2014 г. в района са паднали валежи между 2 и 3 пъти над месечната норма.

Ще бъдат изискани писмени документи и ще бъдат разпитани кметове и длъжностни лица от общинските управи на територията на област Враца, през чиято територия преминава р.Скът; други длъжностни лица - Областен управител, длъжностни лица при МЗХ и МОСВ; концесионери на язовирите по поречието на реката, участници в кризисните щабове и др. лица, чиито показания могат да са от значение по делото.

До настоящия момент не е установена причина за настъпилото наводнение. Не могат да се потвърдят и хипотезите, разпространявани в публичното пространство, допълват разследващите.

Причините за бедствието биха могли да се изведат едва след събиране на посочените писмени и гласни доказателства и тяхното съпоставяне с фактите, съотносими по случая.

По делото предстои да се назначат комплексни експертизи с участието на хабилитирани вещи лица от БАН, УАСГ и др. Институции, които трябва да направят заключение въз основа на събраните доказателства, като само след извършване на това експертно заключение ще може да се посочат с категоричност причините, довели до настъпилото бедствие, обобщават още разследващите.

Междувременно бедстващите в Мизия излязоха на протест. Недоволството ги събра пред сградата на местната община във вторник сутринта. Те настояват за бърза реакция от страна на институциите, защото идва зима, а помощ за ремонт на потопените от наводнението домове така и не идва, съобщава бТВ.

Хората са с изчерпано търпение на фона на институциите, които си прехвърлят си отговорността.

„Искаме си домовете, аз имах къща слънце, имах я, ама елате да видите сега долния ми етаж, той е боклук", казва Татяна Митова, докато Лидия Йорданова разказва, че има три деца и срутена къща, а помощ не идва от никъде.

Хората настояват час по-скоро да им се обърне внимание, повечето не искат да живеят във фургони, а и не всички пострадали могат да бъдат приютени в тях.

„Значи някой трябва да даде пари да си ремонтираме домовете и да се прибираме, няма дърва, няма нищо, всичко е отнесено, вътре нищо няма, бе, човек, вътре е кал и мизерия", недоволства Цветелин Димитров.

Освен, че са останали без домове, местните са принудени да живеят като животни, тъй като боклукът от улиците още не е извозен. Техниката не стига, няма и доброволци, но най-големият проблем е законът при кризисни ситуации, обясни кметът на Мизия Виолин Крушовенски. Каквато и помощ да дойде, тя ще е минимална, защото къщите са стари и данъчната оценка е нищожна.

„Ако данъчната основа е 2000-3000 лева, той ще получи по този закон 2000-3000 лева, значи трябва да се промени този закон и да се каже върху такава разгъната площ ще ви даваме пари като за ново строителство", заяви Крушовенски.

В същото време хората се заричат да протестират всеки ден, докато спешно не получат пари за ремонт и обявиха, че ще бойкотират изборите.