Нощните заведения ще продължат да работят въпреки отправеното днес искане от Министерството на здравеопазването нарушителите да бъдат давани на прокурор, съобщи БНР.

"Ще продължим, защото желаем равни права за упражняване на дейността си и на професията си. Хората не спазват мерките почти навсякъде. По силата на този Наказателен кодекс какво излиза, в момента да си се вкарваме по затворите ли? Не мога да разбера." - коментира Мартин Михайлов, собственик на нощен клуб.

Негови колеги от бранша също са категорични, че ще работят протестно, въпреки заплахата да бъдат дадени на прокурор.

От РЗИ продължават с проверките за спазването на противоепидемичните мерки

От РЗИ продължават с проверките за спазването на противоепидемичните мерки

Издадени са 92 предписания

По-рано МЗ поиска районните здравни инспекции (РЗИ), МВР и Агенцията по безопасност на храните да изпращат на окръжен прокурор всеки съставен протокол за грубо нарушаване на мерките. Нарушителите ще бъдат проверявани за наличие на престъпление, по член 355 от Наказателния кодекс. Това важи не само за собствениците на нощни заведения, но и за кметовете на населени места, които бойкотират противоепидемичните мерки.

От здравното министерство твърдят, че за всички засегнати от противоепидемичните мерки има програми и средства за компенсация. Според Мартин Михайлов обаче реално подпомагане на бизнеса в момента няма.

"60 на 40 е изключително спорна мярка. Тя важи за работещи бизнеси, но в нашия случай ние не сме такъв. Обещания за мерки има, но те не са конкретни." - обобщи той.

Алибегов: Локдаун за 3-4 седмици ще пребори COVID-19, не затварянето на заведения

Алибегов: Локдаун за 3-4 седмици ще пребори COVID-19, не затварянето на заведения

Протестите няма да спрат...