Окръжна прокуратура Враца призова кметовете на Бяла Слатина и на Враца незабавно да прекратят масовите мероприятия, провеждащи се на тяхна територия, научи news.bg. Става въпрос за традиционните панаири.

Разпореждането е във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването, с която се въвеждат по-строги противоепидемични мерки заради разпростанението на COVID-19. От прокуратурата припомнят, че при неспазването на разпоредбата, градоначалниците могат да понесат наказателна отговорност.

Министерството на здравеопазването инструктира регионалните здравни инспекции да сезират прокуратурата за груби нарушения на противопидемичните мерки. "В много медии се показват репортажи, показващи неспазване и дори открито противопоставяне на противоепидемичните мерки, най-често от нощни заведения, но даже от някои кметове. Пряка последица от такова противоправно поведение е увеличаването на броя на заразените и починали наши сънародници. Само за последното денонощие броят на новите случаи на заразяване са 1998, а броят на починалите 139", посочиха от здравното ведомство като припомниха, че пропагандата срещу ваксинацията и неспазването на физическите мерки за ограничаване на разпространението могат да доведат единствено до още по-лоши резултати.

1998 нови носители на коронавирусната инфекция

1998 нови носители на коронавирусната инфекция

Към 14 септември активните случаи са 38 363

Затова МЗ иска контролните органи на РЗИ, МВР, БАБХ и общинските администрации да засилят контрола по спазването на противоепидемичните мерките, като за всеки случай на грубо нарушение, съставените констативни протоколи да се изпращат на Окръжния прокурор за проверка за наличие на престъпление по чл. 355 от Наказателния кодекс.