Нова апаратура на Института по тютюна и тютюневите изделия (ИТТИ) в пловдивското село Марково дава възможност за прецизни измервания на вредните емисии в цигарения дим, както и за отчитане на съставките в аерозолите от вейпинг продуктите и от нагреваемите или т.нар. "бездимни" цигари.

С придобивката се увеличава научноизследователския капацитет на единствената сертифицирана лаборатория в страната за измервания на емисии от цигари, съобщиха от ИТТИ.

Новата модерна апаратура за тестване и измерване на нивата на вредни вещества в цигарения дим вече е инсталирана в института. 5-каналната линейна пушална машина и анализаторът за въглероден окис са от световноизвестната марка машини и съоръжения в сектор тютюн "HAUNI".

СЗО призова за забрана на ароматизираните електронни цигари

СЗО призова за забрана на ароматизираните електронни цигари

Те представляват риск за пристрастяване на децата и младите хора

Предстои в съвсем скоро време пушалната машина "Hauni LM5" да бъде сертифицирана по ISO стандартите. Тя дава възможност за тестване и чрез други интензивни режими на пушене, тъй като позволява дефиниране на настройките. Основната й функция е прецизно тестване и измерване на емисиите в цигарения дим, но. За разлика от досегашната ротационна машина на ИТТИ, с новата могат да се тестват вейпинг продукти, както и да се монтират специфични приставки за устройства за нагряване на тютюн, с помощта на които да се събират и измерват съставките на емисиите от "бездимните цигари".

Децата ни на първо място в Европа по пушене

Децата ни на първо място в Европа по пушене

40% от подрастващите у нас са пушили и са пили алкохол поне веднъж

"Hauni LM5" дава възможност на Института по тютюна и тютюневите изделия за научно-изследователски изследвания. С машината обаче могат и да се определят контролираните компоненти в тютюневия дим - катран, никотин и въглероден оксид (СО), както и други специфични компоненти в дима - летливи органични компоненти, ароматни амини, полициклични ароматни въглеводороди, феноли и др. Директорът на ИТТИ Мария Къшева коментира: "Новата апаратура дава възможност за осигуряване на контролиран въздушен поток заедно с анемометър за определяне на скоростта му, също за използване на стъклено влакнести филтри, импингери и електростатични уловители, както и системи за събиране на различни газообразни фази, устройство за определяне на обема на всмукване и възможност за определяне на профила на всмукването."

Друга придобивка на института е CO анализаторът "Hauni C 24-2", разработен за автоматично определяне на съдържанието на въглероден окис в газова фаза на тютюневия дим. От ИТТИ отбелязват, че СО е един от най-опасните компененти на цигарения дим, за който в Европейския съюз са определени максимално допустими нива в една цигара, заедно с катраните и никотина.

Михаил Околийски, СЗО: Тютюневата индустрия убива над половината си потребители

Михаил Околийски, СЗО: Тютюневата индустрия убива над половината си потребители

Водим двойно европейците по тютюнопушене

Новата апаратура ще допринесе и за включването на експертите и научни специалисти от института в повече международни проекти и проучвания, както и за членство в повече авторитетни европейски и международни експретни групи за изследвания на токсичните вещества във всякакви газообразни фази от пушене или други форми на употреба на тютюневи или никотинови изделия. Като най-ценна от ИТТИ определят обаче възможността за измерване и на някои ключови вещества в парата и аерозолите от вейпинг продукти и "бездимни цигари". "Макар че световната научна общност все още очаква установяването на нови стандарти за измерване на съставки на аерозолите, тестовите задачи за вътрешни цели, ще ни дадат възможност да извършваме сравнителни анализи между емисиите на различните тютюневи и никотинови продукти", посочва Мария Къшева.

Лабораторния комплекс за изпитване към Института по тютюна и тютюневите изделия е член на GoToLab - европейската мрежа на държавните лаборатории, на TobLabNet - глобалната мрежа на лаболаториите на Световната здравна организация (СЗО). Той участва в международно сътрудничество в Програма 5 на JATC - Съвместно действие за контрол на тютюна на Европейската комисия, както и в множество проекти, сред които и EUCS - европейско междудържавно проучване за анализ на дима за 2024 г.