Туроператорите ще трябва да проявят изобретателност и въображение, като проектират маршрути, които избягват претоварените туристически зони, тъй като пандемията наложи клиентите да очакват по-обмислен подход към дизайна на пътуванията. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на двустранна среща с министъра на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой.

По думите й това може да бъде под формата на маршрути, фокусирани върху по-отдалечени места или дори повишена популярност на ниши от туризма, които до миналата година не бяха толкова известни.

Тя допълни, че изборът на вид транспортно средство за придвижване до дадена дестинация вече може да не се определя само от цената, а по-скоро решенията ще бъдат повлияни от хигиенните стандарти.

По думите й пътуванията с цел туризъм от пазар Турция през миналата година в България са били близо 300 хил., като уточни, че е налице спад от 50% спрямо 2019, но той е напълно обясним с ефектите от пандемията.

След COVID-19 туристите между България и Турция ще тръгнат отново, убеден Борисов

След COVID-19 туристите между България и Турция ще тръгнат отново, убеден Борисов

България настоява ЕС да поддържа каналите за комуникация с Турция отворени

Николова информира още, че за турските граждани най-популярни дестинации си остават българските погранични райони, Столична община, планинските ни курорти като Банско, Пампорово и Чепеларе, морските ни центрове като Варна и др. От друга страна, за българските граждани Турция си остава номер 1 пазар за изходящ туризъм, през 2019 г. са регистрирани над 1.6 милиона пътувания на българи в страната, съобщи тя.

Турският министър съобщи още, че през 2019 г. е отчетен ръст от 13,5% на българите, посетили Турция, както и 28 на сто увеличение на турските граждани, дошли в България.

По думите му пандемията ще продължи и през 2021 г., както и частично през 2022 г. Министър Ерсой поясни, че през 2019 г. стокооборотът между България и Турция е 4,5 млрд. евро, като целта ни е в близките години да достигне 10 млрд. евро. По думите му 2,5 млрд. евро са инвестиции на Турция в България.

Припомняме, по-рано днес премиерът Бойко Борисов също се срещна с министъра на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой.