След отминаването на опасността от коронавируса туристическият поток между България и Турция ще се възстанови. Тази убеденост изказа премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с министъра на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой.

Заради разразилата се световна здравна криза през изминалата година се наблюдава значителен спад в туристическия поток между двете страни.Паралелно с това стана ясно, че България ще въведе обаче изискване за PCR тест при влизане в страната. 

"Двустранните икономически отношения и общите проекти, които са от взаимен интерес, ще допринесат за засилването на връзките между България и Турция като цяло", изтъкна министър-председателят Борисов. В този контекст действията на българската държава са насочени към стимулиране на развитието на туризма и контактите между бизнес средите на двете страни. Той е убеден в значението на провеждането на Първата сесия на българо-турската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, отложена поради пандемията.

Турция спира канали за трафик на мигранти към Европа

Турция спира канали за трафик на мигранти към Европа

Изпълнява споразумението си с ЕС и провежда акции в 12 провинции

В хода на разговора с министър Ерсой премиерът Борисов акцентира, че Турция е непосредствен съсед на България, съюзник в НАТО и ключов партньор на ЕС в области като миграция, борба с тероризма, енергетика, земеделие и животновъдство, търговия, икономика и др.

"България и Турция имат традиционно добри отношения, като винаги сме се стремели да намираме решение на въпросите в духа на добросъседство и взаимно уважение", категоричен бе Борисов. Премиерът подчерта, че страната ни оценява значителната миграционна тежест и рисковете, пред които е изправена Турция, приемайки над 3,7 милиона мигранти и бежанци на територията си, особено с оглед на общата ситуация, породена от COVID-19.

Премиерът добави, че България подкрепя диалога с Анкара и винаги е настоявала ЕС да поддържа каналите за комуникация с Турция отворени.

Турция и ЕС затоплят отношенията

Турция и ЕС затоплят отношенията

В последно време има "подобряване на цялостната атмосфера"