Турция с нови усилия се опитва да затопли обтегнатите отношения с Европейския съюз. Външният министър на страната посети Брюксел за обсъждане на миграцията и план за организиране на срещи на високо равнище с Общността, информира АП.

Ердоган вижда бъдещето на Турция в Европа и ЕС

Ердоган вижда бъдещето на Турция в Европа и ЕС

Въпреки взаимните критики в последните години

Държавата се опитва да се присъедини към ЕС повече от 15 г., но преговорите са блокирани. Напрежението се покачи и заради ролята на Анкара в конфликтите в Сирия и Либия, а също така заради въпросите около разделения Кипър и проучването за енергийни ресурси в Средиземно море.

Но ЕС разчита много на Турция да спре мигрантския поток.

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви на среща с върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, че ще обсъдят обща "декларация за миграцията", предложена от Анкара. Те също ще се подготвят за конференция за развитието в Източното Средиземноморие, където има напрежение между Турция и Гърция.

Санкциите на САЩ за Турция май остават

Санкциите на САЩ за Турция май остават

Причината е руската ПВО система С-400

Чавушоглу каза още, че ще обсъдят и важни въпроси като визовата либерализация, модернизирането на митническия съюз и други конкретни стъпки, които ще изградят общото бъдеще на Турция и ЕС.

Брюксел обяви, че планира да похарчи 485 милиона евро за подпомагане на бежанците в Турция. Турция е приела почти 4 милиона бежанци. Около 70% от тях са жени и деца.

Чавушоглу призна, че "2020 бе проблематична година" в отношенията между ЕС и Турция. Той смята, че сега е важно да се създаде позитивна атмосфера и позитивен дневен ред, но за да има съдържание този дневен ред, необходими са конкретни стъпки от двете страни.

Гърция и Турция възобновяват замразените преговори от 2016 г.

Гърция и Турция възобновяват замразените преговори от 2016 г.

61-ият кръг проучвателни разговори ще се проведе в Истанбул

Борел подчерта, че в последно време има "подобряване на цялостната атмосфера", включително постигане на споразумение за провеждане на разговори между Анкара и Атина. По думите му укрепването на отношенията между ЕС и Турция е от "взаимен стратегически интерес".

Тяхната среща също има за цел да подготви посещение на топ представители на ЕС в Турция.