Новата организация се въвежда от НА "Пътна инфраструктура" съвместно с ГДГП.

За преминаване през ГКПП- Калотина от днес леките автомобили с регистрация на държави - членки на ЕС и граждани на съюза, в това число и българските автомобили, ще влизат през граничния пункт, без да получават единен електронен фиш и няма да им се налага да спират и закупуват винетни стикери от гишетата на управление "Пътни такси и разрешителни" на пункта.

Гражданите на страните от ЕС ще са задължени да купят стикерите от най-близката бензиностанция. До 15 юли т.г. тази система ще бъде въведена и на ГКПП-Капитан Андреево.

Предстои изграждането на гишета на УПТР за купуване на винетни стикери във вътрешността на страната, както и създаването на съвместни мобилни групи между НАПИ и МВР, които ще контролират автомобилите за наличие на стикери.

Министерството на вътрешните работи чрез Главна дирекция "Гранична полиция" активно се включи в проекта на Министерството на държавната администрация и административната реформа за въвеждането на "единен фиш".

Въпреки ясно заложеното ограничение, че в информационната система на ведомството не могат да влизат външни потребители, защото тя съдържа класифицирана информация, МВР пое своите отговорности по проекта.

Водещ мотив бе идеята за категорично противопоставяне на корупционната среда по границите.